Kezdődik a fővárosi elszámoltatás?

A budai fonódó villamosközlekedésről készült 244 milliós megvalósíthatósági tanulmány ügyében is feljelentést tett az elszámoltatási kormánybiztos – tudta meg a Magyar Nemzet. A betűnként ötezer forintba kerülő szerződést három évvel ezelőtt a Demszky Gábor vezette főváros rendelte meg, de a számlát végül a Balogh Zsolt megbízott vezérigazgató által irányított BKV fizette ki 2008-ban.

Szilágyi Richárd
2010. 09. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) ismeretlen tettes ellen indíthat nyomozást, ha megalapozottnak találja a gyanút az ügyben. Információink szerint az elszámoltatási kormánybiztos azzal a 244,4 millió forintos villamosközlekedésről szóló megvalósíthatósági tanulmánnyal kapcsolatban tett feljelentést a rendőrségen, amely tavasszal már a fővárosi BKV-vizsgálóbizottság figyelmét is felkeltette. Megírtuk, Papcsák Ferenc szerint 2007-ben és 2008-ban másfél milliárd forintot költött a főváros megvalósíthatósági tanulmányokra, ebből félmilliárdot a fővárosi tulajdonú cégeknek kellett állniuk.
*

Ezek közül a budai fonódó villamosközlekedés megvalósíthatóságával foglalkozó százmilliós tanulmánynak minden betűje ötezer forintba került, egy oldala pedig több mint 1,1 millióba. A Főmterv Zrt. által vezetett Főmterv-Cowi Tanácsadó Kft.–Közlekedés Fővárosi Tervező Iroda Kft. (Cowi) konzorciuma által készített – szakmainak nehezen nevezhető – dokumentumban még a budai vár visszafoglalására is kitérnek a szerzők.
Papcsák kedden jelentette be, hogy „polipszerű” összefonódásokról ad számot az az általa megvizsgált több száz tanácsadói szerződés, amelyet 2002 és 2010 között közpénzzel gazdálkodó költségvetési szervek és állami cégek kötöttek magántársaságokkal. Az elszámoltatási kormánybiztos tájékoztatása alapján a 12 érintett cég 636 darab szerződésen keresztül bruttó 12 milliárd forinthoz jutott, amelyből kilencmilliárd megbízási, tanácsadási díjra ment el. Ezekben az ügyekben már a jövő héten várhatók jogi lépések, de néhány korrupciógyanús ügy vizsgálata – amint azt a Magyar Nemzet augusztus 13-án elsőként hírül adta – a jövő év elejéig is elhúzódhat. Szintén lapunk írta meg, hogy az MSZP volt székháza melletti épületének, és a Mahart székházának eladása, a MÁV Cargo szerződései mellett a Dataplex-ügy is az elszámoltatási kormánybiztos elé került. A Papcsák kinevezése után megnevezett tíz ügy mára száz körülivé duzzadt: többek között vizsgálják a BKV és a Volán-társaságok korrupciógyanús ügyeit, a Leader-program és a sukorói telekcsere körüli visszásságokat ugyanúgy, mint a Gyurcsány-kabinet minisztereinek botrányait és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség érintettségét felvető eseteket is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.