Kismértékben növekedtek a reálbérek

Bodacz Péter
2010. 09. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Enyhén nőttek a reálkeresetek az év első hét hónapjában a tavalyi év ugyanezen időszakához mérten. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss gyorsjelentése szerint a nettó keresetek 8,8 százalékos és a fogyasztói árak 5,4 százalékos növekedése következtében a 3,2 százalékkal haladták meg a tavalyi átlagos reáljövedelmet. Havi összehasonlításban ugyanakkor némi romlást mutatnak a számok: júliusban az átlagos bruttó bérek 4934 forinttal, a nettó átlagkeresetek 2364 forinttal maradtak el az előző havitól. A bruttó kereset éves növekedése 0,3 százalékra lassult a júliusi 0,5 százalékról, míg a nettó átlagjövedelem növekedési üteme 3 százalékponttal, 4,5 százalékra mérséklődött a júniusban mért összegekkel összehasonlítva. A KSH számai szerint a versenyszférában két százalékkal nőttek, a közszférában három százalékkal csökkentek a reálkeresetek tavaly júliushoz képest. Az átlagos havi bruttó kereset
197 836 forint, a nettó havi kereset 130 212 forint volt. A pénzügyi, biztonsági tevékenységek fizetnek a legjobban: itt havi 446 200 forintot keresnek, míg a legkevesebbet, havi 123 200 forintot a vendéglátásban, valamint a mezőgazdasági ágakban dolgozók viszik haza.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.