Közös cél a jó magyar szereplés

Hétpontos közös állásfoglalást fogadott el tegnap az Országgyűlés EU-elnökségi munkacsoportja a jövő év január 1-jétől kezdődő féléves, magyar uniós elnökségi felkészüléssel kapcsolatban. Martonyi János külügyminiszter a megbeszélést követően elmondta, noha egy-két esetben előfordulnak árnyalatnyi nézetkülönbségek, a magyar parlamenti pártok egy sikeres magyar uniós elnökség lebonyolításában érdekeltek.

Balogh Roland
2010. 09. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelenleg sok szempontból azonosak a magyar és az európai uniós érdekek, így minden megvan egy sikeres magyar uniós elnökség lebonyolításához – közölte Martonyi János tegnap az Országgyűlés EU-elnökségi munkacsoportjának ülését követően. A külügyminiszter szerint Magyarország egy erős Európában érdekelt, és olyan közös prioritásokat kell szem előtt tartani, mint például a gazdasági válságból való hatékony kilábalás, a munkahelyteremtés vagy a közös agrár-, illetve energiapolitika. Martonyi fontosnak tartja több kérdésben, így a versenyképesség szempontjából jelentős család- és népességpolitikai kérdések megoldását, a Keleti partnerség program tartalommal való megtöltését és a közép-európai régió szempontjából jó regionális együttműködésre lehetőséget adó Duna-stratégiát. A külügyi tárcavezető azt is elmondta, a szaktárca minden, a felkészüléssel kapcsolatos számadatról, információról tájékoztatja a parlamenti pártokat.
Szabó Vilmos közölte, az MSZP elégedett a felkészüléssel. A volt külügyi államtitkár az év eleji, már a Bajnai-kormány időszakában elengedhetetlenül fontos közbeszerzések kiírásainak elmaradása kapcsán elmondta, a Balázs Péter vezette külügy az akkor ellenzéki Fidesz kérésére nem indította el azokat. Lapunknak ugyanakkor az akkori szaktárca tisztségviselői már január elején a volt kormányzat együttműködésének hiányáról panaszkodtak, illetve arról, hogy a szaktárca terveit több esetben is elutasította az ügyekben akkor döntési joggal rendelkező Hegedűs Dóra, a volt miniszterelnöki kabinetirodát vezető államtitkár.
Balczó Zoltán szerint a Jobbiknak is érdeke, hogy a magyar elnökség fél éve sikeres legyen az ország számára.

Barroso útmutatása. Európának meg kell mutatnia, hogy több, mint 27 nemzeti sajátosság, hiszen „vagy együtt úszunk, vagy külön-külön süllyedünk el” – mondta José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke tegnap az Európai Parlamentben. Kiemelte a pénzügyi szektor fölötti európai felügyelet megteremtésének fontosságát. Mint mondta, a bizottság egy sor szabályozási javaslattal fog előállni – egyebek közt a spekulánsok megfékezése érdekében –, ami 2011-re a pénzügyi szektor alapvető megreformálásához vezethet. Barroso szerint fel kell lépni az államok adóssághalmozása ellen az időben elvégzett ellenőrzéssel, szükség esetén pedig szankciókkal is. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.