Lakodalom után ünnepeltek

Lengyel, szerb és dán ellenfelet, lakodalmi ricsajtól hangos, fűtetlen szállodát, mindenféle közelmúltbéli kishitűséget és görcsöt leküzdve, a DVSC női kézilabdacsapata feljutott a Bajnokok Ligája főtáblájára, ahol a 2007/2008-as idény után végre ismét két magyar egylet szerepel. Amikor tavaly februárban, a szezon kellős közepén Köstner Vilmos átvette az irányítást, a Debrecent kevesen vizionálták Európa legjobb tizenhat alakulata közé; ma viszont ott van, és ennek legékesebb bizonyítéka a dán Vejen 31-20-as, vasárnapi megsemmisítése.

Ballai Attila
2010. 09. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rajtol a Vk. Nem mondhatni, hogy a női kézilabda Világkupa magyar sikertörténet lenne, hiszen a ma hatodik alkalommal rajtoló dániai viadal első három tornájáról hiányzott válogatottunk, a negyedik és az ötödik évadban pedig nem jutott tovább a csoportjából. Idén remélhetőleg következik a csúcsjavítás; ma 16 órától Németország, holnap Dánia, csütörtökön Franciaország lesz az ellenfél, a kvartettből ketten kerülnek be a legjobb négy közé. A másik négyes összetétele: Norvégia, Oroszország, Románia, Svédország.


Nem mindennapi siker után, egy álló éjszakán át hazafelé buszozva Lengyelországból, mi a követendő edzői magatartás: közösen bulizni a csapattal vagy tartózkodni a túlzott alkoholfogyasztástól és kitárulkozástól? – kérdeztük már itthon Köstner Vilmos mestert.
– Az utóbbi. Megittunk két pohár pezsgőt, aztán végigbeszélgettük, -örömködtük, -videóztuk az utat, de nem dajdajoztunk. Aki tudott, aludt is, én nem, ahhoz túl magas volt az adrenalinszintem. Persze a bulinak is megvan az ideje, és a szerepe is, mert néha ki kell engedni a gőzt. A lányok engedélyt kértek rá, hogy ezt szerda este megtehessék, ehhez annyival járulok hozzá, hogy csütörtökön csak délután tartok edzést.
– Az 1990-es évek közepén a DVSC-vel kétszer nyert már EHF-kupát. Ahhoz mérve hová helyezi dicsőséglistáján a BL-főtáblára kerülést?
– Különleges, egyedi siker és boldogság, bár az EHF-kupával nem hasonlítható össze, mert azt hosszú menetelés eredményeképpen szereztük meg. De rögtön utána következik. Idegenben bizonyítottuk, hogy van tartásunk, méghozzá kiváló csapatok ellen. A Zajecsar tizenhárom szerb válogatottat foglalkoztat, legyőzését nagyobb bravúrnak érzem, mint a dán Vejenét. Amely kissé túlsztárolt, nagyon jó nevű játékosokból áll, akik kevésbé bírták a gyűrődést, mi ráadásul gyors indításainkkal saját fegyverüket fordítottuk ellenük, és az általában halálos. Ritkán láttam úgy összeroskadni csapatot, mint ellenünk a Vejent, a 40. perc körül.
– A rendező egylet, a lengyel Lublin inkább a pályán kívül okozott nehézségeket, a fűtetlen szobákkal, a gyenge éttermi kínálattal és a csapat szálláshelyén rendezett, vasárnap hajnalig tartó lakodalommal?
– Magyar mércével nem volt erős a lagzi, még aludni is lehetett tőle, bár egy-egy „kalinkafutamra” azért felébredtem. Akik reggel különösen dúlt-fúlt ábrázattal jelentek meg, azoktól azt kértem, ebből a megpróbáltatásból is inkább pluszerőt merítsenek. A hideg és az étkezés csak az első napon okozott gondot, aztán tisztáztuk a helyzetet.
– Tegyük mi is ezt a BL-esélyekkel! Elképzelhető, hogy nehezebb volt felkerülni a tizenhatos főtáblára, mint a csoportból továbbjutni a legjobb nyolc közé?
– A nevek alapján talán. De a spanyol Itxako kiváló csapat, ezt legutóbb a Győr ellen is bizonyította, én a csoport első helyére várom. A Lipcse tavaly a nyolc közé jutott a BL-ben, és a kerete alig változott, a Hypo gyengült, de nem kétséges, hogy egy-egy meccsre képes nagyon felszívni magát. Azért minimum a harmadik hely a célunk, hogy tavasszal legalább a KEK-ben folytathassuk.
– A hírek szerint első hazai BL-mérkőzésükön, az október 9–10-i hétvégén, a Hypo ellen éppúgy albérletbe kényszerülhetnek, mint a DVSC-futballisták, mert Debrecenben hőlégballon Világkupát rendeznek, és emiatt a Főnix mellett a Hódos csarnokot is lefoglalták. Valóban?
– Komoly dilemma ez nekünk, de eddig nem foglalkoztunk vele, nem akartunk az események elébe menni. A Hódos csarnok logisztikai központ lesz, egészen pontosan nem tudom, ez mit jelent. Gondolom, inkább étkeztetés céljára használnák, nem a ballonokhoz szükséges gázt melegítenék benne. Bízom benne, hogy sikerünk a helyzet átgondolására készteti az illetékeseket, én alapvetően három lehetőséget látok. Az első, hogy megtaláljuk a megoldást, és az eredeti időpontban mégis játszhatunk a Hódosban, a második, hogy hétköznapra tehetjük a mérkőzést, amikor szabad a csarnok, a harmadik, hogy költözünk Nyíradonyba vagy Nyíregyházára. De nem szívesen hagynánk el az igazi közönségünket, az igazi pályánkat, mert ez az otthonunk.

Segítenek. A város biztosítja a helyszínt a csapat igényei szerint, akár a Főnix Csarnokban, akár a Hódos Imre Sportcsarnokban kívánja lejátszani a BL-összecsapást – jelentette be a nap folyamán Pajna Zoltán, Debrecen alpolgármestere.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.