Lebukott a ketaminterjesztő banda

Kiterjedt kábítószer-forgalmazó hálózatot sikerült felszámolniuk a román bűnüldöző hatóságoknak, a banda tagjai az állatgyógyászatban használt, Romániában is drognak nyilvánított ketaminnal kereskedtek a piacon. Az őrizetbe vett személyek között van egy erdélyi város polgármesterének a lánya és egy rendőr is.

2010. 09. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy félszáz, kábítószer-kereskedelemmel és -fogyasztással gyanúsított személyt állítottak elő a román hatóságok több erdélyi településen, valamint Kárpátokon túli megyékben végrehajtott akciójuk során. A román rendőrség szervezett bűnözés és terrorizmusellenes osztálya (DIICOT) 54 személy ellen indított bűnvádi eljárást amiatt, hogy az állatgyógyászatban érzéstelenítőként használt ketamint forgalmazott, illetve fogyasztott. A hálózat rendkívül szervezetten, Románia több megyéjében működött. A banda vezetői Hunyad megyéből irányították a kábítószer-kereskedelmet, ugyanakkor számos dílerjük és futárjuk terjesztette a drogot a Kárpátokon túli Olt és Mehedinti megyében. A román bűnüldözési szervek tájékoztatása szerint a hálózat tagjai hosszú ideje, ipari mennyiségben szerezték be a ketamint két állatorvostól, akik hamis okmányokat kiállítva igazolták az állategészségügyben amúgy kizárólag recept alapján forgalmazható szer kereskedelmét. A pszichés és fizikai függőséget okozó szert – amelyet a bukaresti egészségügyi minisztérium év elején feltüntetett a hallucinogén anyagok tiltólistáján – többnyire egy petrozsényi illetőségű, őrző-védő cégnél dolgozó férfinál raktározták el, és innen zajlott a terjesztés is. A dílerek folyékony formában dobták a piacra a ketamint, a 25 milligrammos kiszerelésű flakonokért 200 lejt (14 ezer forint) fizettek a fogyasztók.
A román rendőrség az átfogó akció keretében összesen 35 helyszínen folytatott házkutatást három megye tucatnyi településén. Maratoni kihallgatássorozatot követően hétfőn éjjel a hálózat 29, bűnszervezet működtetésével, kábítószer-kereskedelemmel és -fogyasztással gyanúsított tagját vizsgálati fogságba helyezték, a Hunyad megyei törvényszék pedig tegnap elrendelte 29 napos előzetes letartóztatásukat. Az ügy pikantériája, hogy a nyomozó hatóságok szerint alaposan kivette a részét a ketaminforgalmazó banda munkájából a dél-erdélyi bányászváros, Petrozsény polgármesteri hivatalának egyik közösségi rendőre is. Őrizetbe vették Hátszeg polgármesterének lányát is, akit a rendőrség tiltott drogfogyasztással gyanúsít. A lakásán tartott házkutatás után a liberális párti elöljáró, Nicolae Timis tagadta, hogy 21 éves egyetemista lánya valaha fogyasztott volna kábítószert, az otthonában talált ketaminosflakont azzal magyarázta, hogy a háztáji gazdaságában használta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.