Magasabb hiányt jövendölnek

Az idén nagyobb lesz az államháztartás hiánya, mint amivel a kormány számol, s jövőre is csak kisebb kiigazítással tartható a cél – véli a Századvég Gazdaságkutató Zrt. Az elemzőház szerint bár 2011-ben érezhetően bővül gazdaságunk, a munkanélküliség csupán csekélyebb mértékben csökken, s a bérek nem emelkednek túlzottan.

Jakubász Tamás
2010. 09. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén magasabb lesz az államháztartás hiánya annál, mint amennyivel a kormány számol – így vélekedik a Századvég Gazdaságkutató Zrt. Az elemzőház szerint 2010-ben – a kabinet által előre jelzett 3,8 százalékos deficit helyett – négy százalék körül alakul a hiány, méghozzá a következők miatt. Ebben az esztendőben adó címén a vártnál négyszázmilliárd forinttal kisebb összeg érkezik a közkasszába, elsősorban a társaságiadó-bevételek elmaradása miatt. A kiesést a kétszázmilliárdot hozó 29 pontos intézkedéscsomag, a tartalékok és más tényezők pótolják ugyan, ám a Századvég szerint igencsak kérdéses, hogy az önkormányzatok mekkora hiánnyal zárják a mostani esztendőt. Az elemzők 2011-gyel kapcsolatban úgy vélekedtek: ha az idei feltételek fennmaradnak, némi kiigazításra lesz szükség ahhoz, hogy tartsuk a jövőre célként kitűzött háromszázalékos hiányt. Megítélésük szerint a közterhek érzékelhető csökkenéséhez reformok és az állami kiadások számottevő mérséklése is szükséges.
A Századvég a gazdaság más területeivel, fontos adataival is foglalkozott, azokkal kapcsolatban prognózisokat állított fel. Az elemzőház várakozása szerint gazdaságunk az idén 0,8 százalékkal növekszik, amit elsősorban a dinamikusan fejlődő exportnak köszönhetünk. A szakértők jövőre lényegesen nagyobb arányú, 2,8 százalékos bővülést jósolnak: számításaik szerint 2011-ben a fogyasztás 1,6 százalékkal, míg a beruházások értéke 2,4 százalékkal növekszik, amihez társul az export kedvező adatsora. Az elemzők úgy látják: az előttünk álló esztendő a feldolgozóiparé lesz, ám az építőipar és a mezőgazdaság továbbra is gondokkal bajlódik majd.
Azt gondolhatnánk, ha érdemben nő a gazdaság, akkor érezhetően csökken a munkanélküliség. A Századvég elemzése viszont arra világít rá, hogy jövőre a foglalkoztatás alakulása csak kis részben követi a bővülést. Ennek oka, hogy a növekedés főleg a kevésbé munkaigényes ágazatokban, elsősorban a feldolgozóiparban lesz tetten érhető. Így – a szakértők szerint – a gyors bővülés nem hozza a foglalkoztatás hasonló arányú emelkedését. A Századvég azt közölte: amíg a belső kereslet nem élénkül meg, addig nagymértékben a munkanélküliségi adatok sem javulnak. Ennek megfelelően 2011-ben kedvező, de csekély mértékű változásra számítanak az elemzők. A munkaerő-piaci helyzet vizsgálatakor a Századvégnél kitértek a bérek várható alakulására is, s úgy fogalmaztak: 2011 végéig sem a versenyszférában, sem a közszférában nem számolnak érdemi bérjavítással.
Míg a keresetek nem nőnek dinamikusan, az árak feltehetőleg továbbra is emelkednek majd. Az elemzők erre az évre 4,7 százalékos inflációt jövendöltek, vagyis a pénzromlás hazai üteme továbbra is magasabb az Európai Unió átlagánál. Jövőre azonban mérséklődik a drágulás: 2011-ben a Századvég várakozásai szerint 3,7 százalék lesz az infláció. A mérséklődés hátterében a gyenge belső kereslet és a kormány árszabályozó intézkedési húzódnak meg, ugyanakkor a feldolgozatlan élelmiszerek ára emelkedik majd. A Századvég elemzői szerint az idén nagy valószínűséggel nem változik a jelenleg 5,25 százalékos jegybanki alapkamat, jövőre azonban 5,5 százalékra emelhetik a rátát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.