Magyar termékeket hazai boltból!

Budapesti üzletet nyit a Magyar Ízek Háza bolthálózat, ahol magyar kistermelőktől származó, garantáltan adalékmentes termékeket árulnak. Ahhoz, hogy a kezdeményezés országossá váljon, kormányzati segítséget várnak.

Hajdú Péter
2010. 09. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mától száz négyzetméteren, kétezer termékkel, köztük négyszázféle friss áruval várja a magyar ízek kedvelőit a Csillagvár bevásárlóközpontban a Magyar Ízek Háza bolthálózat budapesti üzlete. Batternay Anita, a bolt egyik tulajdonosa lapunknak elmondta, hogy üzletükben, akárcsak a már működő szentendrei egységben, kizárólag magyar alapanyagból készült, itthon gyártott termékeket árulnak. – A manufakturálisan készített házi tejtermékeket és hentesárut előnyben részesítjük, hogy minél több olyan termékünk legyen, amely nem tartalmaz adalékanyagokat – hangsúlyozta Batternay Anita. – Termékeink fele a Kárpát-medencei magyar termelőket öszszefogó Premium Hungaricum Egyesület tagjaitól származik, s több tucat olyan kis- és közepes gazdától, illetve őstermelőktől, akik többgenerációs családi hagyományt ápolva, prémium minőségű ínyencségeket állítanak elő. Egy beszállítónk például olyan család tagja, amelyik 1870 óta készít füstölt sonkát és bácskai májast, s ma is az eredeti receptet alkalmazza. A nálunk kapható termékek nemcsak nevükben magyarok, mint néhány multinacionális vállalat „hungaricumnak” hirdetett árui, mert ellenőrizzük, hogy a termelő valóban magyar vállalkozó-e. Batternay Anita kifejtette, megítélésük szerint minden megyeszékhelyen életképes lenne egy ilyen üzlet. Elképzelésükről 25-én tartanak bemutatót a Parlamentben.
A kezdeményezést összefogó a Premium Hungaricum Egyesület elnöke, Kádár Imre elmondta, az egyesület tagjai által alapított boltok közül ez lesz az első nagyobb alapterületű, ahol a teljes élelmiszer-kínálatot megtalálja a vásárló. Következő egységüket, egy vendéglőt októberben nyitják Tihanyban.
Nem egyedüli a Magyar Ízek Háza kezdeményezése. A Koppány Nemzeti Boltok hálózat üzemeltetője, Megyesi Zoltán értékesítési lehetőséget kínál azoknak a magyar termelőknek, akik garantáltan természetes eredetű, minőségi élelmiszereket gyártanak. A nyolc boltból álló hálózatban csak olyan termékeket forgalmaznak, amelyek minőségét az állatorvosi végzettségű alapító ellenőrzi. – Sok olyan magyar kistermelő van, aki tőkehiány és egyéb okok miatt nem tud bejutni a nagyobb láncok boltjaiba, de termékeinek megbízható piacot keres – hangsúlyozta Megyesi –, csak össze kell fogni őket.
A termelők is üdvözlik a minőségi magyar termékek forgalmazásával foglalkozó üzletláncok térnyerését. Várady György, a minőségi pálinkát és lekvárt gyártó Tarpa Manufaktúra Kft. tulajdonosa szerint számos olyan magyar kisvállalkozás működik az országban, amely jó minőségű termékeinek piacot keres, s ezekben az üzletláncokban meg is találja.

Visszaesés a Coopnál. Az élelmiszer-kiskereskedelemben 3 százalékos volumencsökkenést tapasztaltak a kereskedők, ez jellemző a Co-op Hungary Zrt. boltjainak forgalmára is – jelentett ki a társaság vezérigazgatója. Ennek ellenére a múlt évihez hasonló, mintegy 510 milliárd forintos árbevételt várnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.