Magyarország számít Romániára

Magas szintű tárgyalásokat folytatott tegnap Bukarestben Martonyi János külügyminiszter, aki a román misszióvezetők éves értekezletén vázolta a jövő év első felében Magyarország által betöltendő EU-elnökség prioritásait.

2010. 09. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország számít Románia támogatására a 2011 első felében betöltendő EU-elnökség idején, főleg, hogy az unió jövendőbeli döntéseit illetően a két ország érdekei szinte minden kérdésben azonosak – hangsúlyozta tegnap Bukarestben Martonyi János. A magyar diplomácia vezetője a román fővárosban előadást tartott a román nagykövetek, főkonzulok, külföldi misszióvezetők éves értekezletén és az eseményre szóló meghívást különleges megtiszteltetésnek nevezte, ugyanakkor a kétoldalú kapcsolatok, a két ország közötti stratégiai partnerség és barátság elmélyítésének bizonyítékaként értékelte. Úgy vélte, az európai integráció most nagyon fontos fejlemények előtt áll, éppen ezért jelentős szerep hárul a jövő év első felében a soros EU-elnöki tisztséget betöltő Magyarországra. Elmondta, ekkor válik Románia és Bulgária a schengeni övezet teljes jogú tagjává, amelynek keretében márciusban megszűnik a határellenőrzés, a magyar elnökség alatt kell elfogadni a mindkét ország számára különlegesen fontos Duna-stratégiát, be kell fejezni a Horvátországgal zajló csatlakozási tárgyalásokat, ezáltal szerinte meg kell mutatni a többi nyugat-balkáni országnak, hogy van lehetőség az integrációra.
Martonyi a Teodor Baconschi román külügyminiszterrel folytatott megbeszélését követően elmondta, Románia és Magyarország erősíteni akarja a kohéziós politikát, bővítve az ezt elősegítő forrásokat, erősíteni kívánja a közös agrárpolitikát, és minden eszközzel egy közös energiapolitika kialakulására törekszik. Román kollégája reményének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy hamarosan Magyarország is aláírja a Románia, Grúzia és Azerbajdzsán által tervezett földgázszállító rendszer (AGRI) kiépítését célzó megállapodást. Martonyi Jánost tegnap este hivatalában fogadta Traian Basescu román államfő, és megbeszélést folytatott Markó Béla RMDSZ-elnökkel, kormányfő-helyettessel is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.