Médiamogul őrizetben

2010. 09. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bukaresti főügyészség őrizetbe vette tegnap Sorin Ovidiu Vantu 55 éves médiavállalkozót, aki csaknem 900 millió euróra rúgó vagyonával Románia egyik leggazdagabb embere. A nyomozó hatóság a Gelsor cégcsoport 15 éves szabadságvesztésre ítélt igazgatója, Nicolae Popa külföldre szökésének ügyében helyezte vizsgálati fogságba az üzletembert. Az ügyészek szerint Vantunak a cégcsoport elnökeként szerepe volt abban, hogy Popa évekkel ezelőtt Indonéziába szökött a román igazságszolgáltatás elől, sőt az exigazgató kinntartózkodását is Vantu pénzelte. A nemzetközi körözés alatt álló Nicolae Popát tavaly tartóztatták le Dzsakartában, az ottani hatóságok pedig idén augusztusban jóváhagyták a kiadatását. Az általa igazgatott Gelsor cégcsoport kezelte egyebek között a román Országos Befektetési Alapot (FNI), amely 2000 tavaszán csődbe ment, ennek nyomán több mint 300 ezer ember megtakarítása odaveszett; a kár több tíz millió euró.
A botrány kirobbanása után nem sokkal menekült külföldre Ioana Maria Vlas, Vantu másik cégcsoportjának, a SOV Investnek a menedzsere is, ő azonban később visszatért Romániába, ahol jelenleg tízéves börtönbüntetését tölti. A FNI csődbe juttatásának fő felelőseként sokan Vantut tartják számon, az ügyészek azonban évekkel ezelőtt megszüntették ellene a vizsgálatot.
A Realitatea–Catavencu sajtótrösztöt birtokló üzletember tavaly decemberben bejelentette, hogy a legnagyobb román hírcsatorna, a Realitatea TV mintájára Magyarországon kíván hírtelevíziót létesíteni, amely legkésőbb 2011-ben kezdene sugározni. Hasonló terveket dédelgetett Szerbiában is, a Moldovai Köztársaságban ugyanakkor az idén Publika TV néven elindult az általa alapított hírtévé. Vantu különben Traian Basescu román államfőt okolta letartóztatásáért, az elnök ugyanis korábban nyilvánosan hadat üzent a politikát saját üzleti érdekeiknek megfelelően manipuláló médiamoguloknak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.