Megenyhül Belgrád Pristina felé?

Sebestyén Imre
2010. 09. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Változik Belgrád Koszovó-politikája. Ami korábban elképzelhetetlen volt, azt most a szerb kormány Koszovó-ügyi minisztere reális lehetőségként említi. Goran Bogdanovics ugyanis azt nyilatkozta, hogy nem tartja irreálisnak a koszovói szerbek részvételét a pristinai intézmények munkájában. Igaz, hozzátette, hogy a nemzetközi közösségnek olyan keretet kellene felkínálnia, amely ehhez feltételeket teremtene.
Már maga a tény, hogy ezt a lehetőséget Belgrádban nem zárták ki, illetve a tárgyalási készség hangoztatása a politika változására utal. A miniszter megismételte ugyan, hogy a tárgyalások központi témájává Koszovó státusát kellene tenni – így, feltételes módban fogalmazva –, de mindjárt sorolta a többi témát, mint amilyen a szerb kisebbség biztonsága, a szerb kulturális hagyaték védelme, a decentralizáció, a gazdasági és tulajdonjogi kérdések, a jog uralma, a szállítás, az infrastruktúra és más „életes” kérdések, amelyekről Pristina is hajlandó tárgyalni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.