Megnyílt a müncheni sörfesztivál

Százhetvenhetedik alkalommal nyitotta meg kapuit szombaton az Oktoberfest Münchenben. A világ legismertebb sörünnepe kétszáz éves múltra tekint vissza, a szervezők az idén is hatmillió látogatóra számítanak.

Nagy Áron
2010. 09. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Javában tartott még a vénaszszonyok nyara 1810. október 17-én, amikor Lajos király az oltár elé vezette Teréz hercegnőt. A szertartás után a királyi pár a München falait övező mezőre invitálta népét, ahol nagyszabású lóversenyt és mezőgazdasági vásárt tartottak. Az elmúlt kétszáz évben az Oktoberfest a néhány tízezres helyi fesztiválból milliós kultuszrendezvénnyé nőtte ki magát, s csak a háborúk és a nagy kolerajárványok idején maradt el. Az ünnepséget idővel előbbre hozták, így már szeptember harmadik hetének végén elkezdődik és október első vasárnapjáig tart. 1819-ben elhagyták a lóversenyeket, a rendezvény karnevál jelleget öltött. Az első sörfőzdék között ott volt a magyar Dreher is.
Az első hivatalos megnyitót 1950-ben tartották, azóta a város polgármestere kezdi meg az első hordót, amelyet 12 pisztolylövés mellett, pontban délben vernek csapra. Az első krigli a bajor miniszterelnököt illeti. A rendezvény idején a vendéglátósok igyekeznek a legnagyobb profitra szert tenni: a máskor 96 eurós kétágyas szobákért most nem restellnek 260 eurót sem elkérni. A csapolt sör ára 8,30 és 8,90 euró között változik. A jubileumra egyébként titkos receptúra alapján különleges „folyékony kenyérrel” is készültek a főzdék. Ennek nemcsak alkoholtartalma magasabb az átlagos sörénél, hanem az íze is zamatosabb. A német szórakozóhelyeken bevezetett dohányzási tilalom az Oktoberfest sátraira is vonatkozik, így füstölni csak az arra kijelölt helyeken lehet. A gazdasági válság ellenére a szervezők bíznak abban, hogy az idén is eléri a hatmilliót a látogatók száma.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.