Mégsem kövezik meg Astianit?

Tagadta az iráni elnök, hogy kövezés általi halálra ítélték volna az iszlám köztársaságban a házasságtöréssel és férje meggyilkolásával vádolt Szakine Mohammadi Astianit. Mahmúd Ahmadinezsád ezzel ellentmondott a hivatalos iráni híreknek.

Nagy Áron
2010. 09. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazug nyugati propagandának, és országa szándékos lejáratásának nevezte Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök azokat a híreszteléseket, amelyek szerint Teheránban kövezés általi halálra ítéltek egy 43 éves nőt. Az iszlám köztársaság kormányfője az ABC hírtelevíziónak adott interjújában elmondta: ilyen szankciót nem szabtak ki Szakine Mohammadi Astianira, akinek egyébként is négy fellebbezési lehetősége lenne, hogy elkerülje a halált. Ahmadinezsád ezzel több, korábban megjelent hivatalos iráni híradásnak is ellentmondott.
Emlékezetes, a közelmúltban a nemzetközi közvélemény heves tiltakozását váltotta ki Szakine Mohammadi Astiani halálra, valamint 99 ostorcsapásra ítélése. A 43 éves nő állítólag bevallotta tettét: az iráni állami televízióban egy elfátyolozott asszony a nagy nyilvánosság előtt elismerte, férje unokatestvérével megcsalta hitvesét, majd kábítószer hatása alatt segédkezett annak megölésében is. Astianira néhány hete még 99 ostorcsapást is kiszabtak, amiért a brit Times című lap egy fedetlen arcú iráni nőt ábrázoló képe alá az ő neve került. Az már senkit nem érdekelt bírái közül, hogy a fotón egy másik asszony látható – írta internetes kiadásában a német Der Spiegel. Mint kiderült, a fénykép egy Svédországban élő iráni emberi jogi aktivistát ábrázol. A nő története minden eddiginél nagyobb tiltakozást váltott ki a világ közvéleményéből. A közösségi portálokon és fórumokon ezrek követelik szabadon bocsátását. A kegyetlen halálra ítélt nőért a Vatikán is felemelte szavát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.