Mexikói ügyészt, polgármestert öltek

Mexikói katonák elfogták a Zetas drogkartell hét tagját. A feltételezések szerint részt vettek a múlt hónapban annak a hetvenkét illegális bevándorlónak a lemészárlásában, akik Dél-Amerikából az országon át az Egyesült Államokba tartottak. San Fernandó közelében megtalálták a vérengzés ügyében nyomozó ügyész és rendőrtiszt holttestét.

MN-összeállítás
2010. 09. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mexikói Zetas drogkartell újabb hét tagját vették őrizetbe azok közül, akik Tamaulipas szövetségi államban hetvenkét dél-amerikai illegális bevándorlót – ötvennyolc férfit és tizennégy nőt – mészároltak le augusztusban – adta hírül az AP. Mint arról már beszámoltunk, a holttestekre katonák bukkantak rá egy tanyán, a még ott tartózkodó banditák közül hármat megöltek, egyet pedig élve kerítettek kézre. Azóta Ecuadorban elfogták a Zetasnak azt a tagját is, aki a gyanú szerint részt vett a dél-amerikaiak Mexikóba csempészésében. A jobb élet reményében az Egyesült Államokba tartó csoport egyetlen életben maradt tagja elmondta: társaival azért végeztek, mert nem voltak hajlandók drogot csempészni Amerikába.
Megtalálták kedden annak az ügyésznek és rendőrtisztnek a holttestét, akik a tömegmészárlás ügyében nyomoztak, de egy nappal azután, hogy munkához láttak, nyomuk veszett. Roberto Suarez Vazquezre és Juan Carlos Suarez Sanchezre két héttel az eltűnésük után egy San Fernandóhoz közeli mezőn bukkantak rá – írta a BBC. Azt nem tették közzé, milyen módon ölték meg őket, de sejthető abból, hogy kilétüket csak személyi irataik alapján tudták megállapítani, s DNS-vizsgálatra is szükség lesz a bizonyossághoz.
Tamaulipasban tegnap El Naranjo polgármesterét is meggyilkolták, Alexander López Garcia a hatodik mexikói városvezető, akivel az idén leszámolt a drogmaffia.
Az elhatalmasodó erőszakért főként a Zetas kartellt okolják, amely az Egyesült Államokba irányuló csempészútvonalak ellenőrzésének jogáért véres csatákat vív más bandákkal, s nem csak otthon. Guatemalában most folyik a Zetas tizennégy elfogott tagjának bírósági tárgyalása, a vád szerint két évvel ezelőtt tizenegy embert öltek meg az ottani drogbandákkal vívott utcai harcokban – jelentette tegnap a BBC.
A mexikói drogkartellek tettei lassan olyasféle lázadás képét mutatják, mint amilyen húsz évvel ezelőtt alakult ki Kolumbiában, ahol a kábítószer-kereskedők teljes országrészeket vontak az ellenőrzésük alá – mondta Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a Külkapcsolatok Tanácsa előtt Washingtonban elhangzott tegnapi előadásában.
A BBC beszámolója szerint a mexikói kormány szóvivője nyomban visszautasította az állítást. Alejandro Poire szerint az egyedüli hasonlóság a két ország drogkartellei között, hogy mindegyik az amerikaiak óriási kábítószerigényét elégíti ki. Az Egyesült Államok korábban háromévi részletben összesen 1,4 milliárd dollárt ajánlott fel Mexikónak a drogbandák elleni harcra, tény azonban, hogy azok évente negyvenmilliárd dollár (több mint nyolcezermilliárd forint) értékű kábítószert oda csempésznek be.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.