Muzeális váradi iratok Pesten

Az Országos Széchényi Könyvtárban restaurálják azokat a több mint százéves, időkapszulába helyezett dokumentumokat, amelyeket a napokban leltek fel a nagyváradi színház épületében. A magyar örökség részét képező iratok Budára szállítása nem nyerte el minden román elöljáró tetszését.

2010. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Partnerségi megállapodást kötött a nagyváradi polgármesteri hivatal és az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) arról, hogy a budapesti intézmény bérmentve restaurálja a bihari megyeszékhely színházában talált múlt századi dokumentumokat. Az értékes iratokra a napokban bukkantak az 1900-ban megépült nagyváradi teátrum három éve felújítás alatt álló épületének alapkövében, egy úgynevezett időkapszulában.
Helyi szakértők szerint a henger alakú tartály a színház építésének idejéből származó, az építők által elhelyezett iratokat tartalmaz, amelyeket valószínűleg a színház 1900. október 15-i nyitóünnepsége alkalmával helyezhettek el. Azért a feltételes mód, mert az ólmozott vaslemezből készült henger felnyitásakor kiderült, a kapszula nem zárt elég jól, a papírokat emiatt nedvesség érte, és erősen megrongálódtak, így azokat ki sem vették a dobozból. A váradi önkormányzat és a Körösvidéki Múzeum illetékesei belátták, hogy a több mint száztíz éves papírok sürgősen szakszerű restaurálásra szorulnak, ám ehhez helyben nem rendelkeznek korszerű technológiával. Felmerült, hogy a kapszulát Gyulafehérvárra szállítják, az ottani Batthyaneum Könyvtár ugyanis megfelelő papírrestauráló műhellyel rendelkezik, ám az intézmény nem reagált a felkérésre. Ennek nyomán Biró Rozália nagyváradi alpolgármester felvette a kapcsolatot Boka Lászlóval, az OSZK váradi származású tudományos igazgatójával, aki az intézmény nevében nagy örömmel vállalta a dokumentumok helyreállítását.
Radu Tirle, a Bihar megyei képviselő-testület elnöke nacionalista kirohanást intézett amiatt, hogy a leletek Budapestre kerültek. Szerinte a román államra nézve sértés, hogy a váradi papírokat nem az országban állítják helyre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.