Napi sajtószemle

MN
2010. 09. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

POLSKA
A magyarok nemet mertek mondani, mint a leigázott emberek egy olyan világban, ahol intelligens majmok uralkodnak – utalt a lengyel napilap véleménycikke A majmok bolygója című filmre. Orbán Viktor elutasította az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap követeléseit, nemet mondott a további költségvetési megszorításokra és nadrágszíjmeghúzásokra. A lengyel lap szerint a magyar kormány a gazdasági növekedést adócsökkentéssel, a gazdaság kifehérítésével igyekszik elérni, és egyszerűsítette a rendkívül bonyolult üzletszabályozási rendszert.


Arab News
A 10 és 49 év közötti irakiak húsz százaléka nem tud írni és olvasni, miközben a kilencvenes évek elején az UNESCO büszkén jelentette, hogy az országban nincsenek analfabéták, ismerteti az ENSZ kimutatását a szaúdi napilap. A téma kutatója rámutatott, az ENSZ Irak elleni szankciói pusztító hatással voltak az oktatási rendszerre, az embargó miatt könyvekhez vagy ceruzákhoz sem jutottak hozzá a gyerekek. Ezt tetézte a 2003 óta folyó háború és amerikai megszállás, mivel a szülők féltették gyerekeiket, akik nem jutottak el az iskolába. Az iraki felmérés szerint a 6 és 24 év közötti iraki fiatalok 55 százaléka nem jár iskolába.


pap
Varsóban letartóztatták Ahmed Zakajev csecsen lázadó vezért, aki a csecsenek világkongresszusán vett részt a lengyel fővárosban, tudósított a lengyel hírügynökség. A Moszkva által régóta körözött Zakajev ügyében Lengyelország a nemzetközi és nemzeti törvényeknek megfelelően fog eljárni, ígérte Andrzej Seremet lengyel főügyész, amikor a kiadatási lehetőségekről beszélt orosz kollégájával, Jurij Csajkával. Utóbbi azt mondta, ha Zakajevet átadják, garantálja a vezér jogainak tiszteletben tartását és a szabályos tárgyalást.


guardian.co.uk
Öt, feltehetőleg mozlim férfit tartóztattak le tegnap Londonban, akiket azzal gyanúsítanak, hogy merényletet terveztek a brit fővárosban tartózkodó pápa ellen, tudósított a brit lap. Az újság szerint a terv olyannyira előrehaladott állapotban volt, hogy a terrorelhárításnak az utolsó pillanatban kellett közbelépnie.


DAGENS NYHETER
Egyedül az Aftonbladet tartja magát ahhoz az állásponthoz, hogy a Svéd Demokraták (SD) nevű szélsőjobboldali párt hirdetéseit nem hajlandó közölni, a többi lap bármilyen politikai hirdetést lead, írta a választások előtti helyzetről a magát független liberálisként meghatározó lap. A bejutási küszöböt bőven meghaladó támogatottsággal büszkélkedő, idegengyűlölő SD elutasítását több vetélytárs a szólásszabadság elleni támadásnak értékeli, ezért bírálja az Aftonbladetet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.