Négy éve tudjuk, hogy hazudtak reggel, éjjel meg este

Pontosan négy esztendeje annak, hogy a közrádió elsőként sugározta Gyurcsány Ferenc akkori kormányfő balatonőszödi beszéd néven elhíresült, trágárságokkal tűzdelt kinyilatkoztatását, amelyet hónapokkal azelőtt a tóparti kormányüdülőben adott elő az MSZP-frakció tagjainak.

Munkatársunktól
2010. 09. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2006. szeptember 17-től napokon át kormányellenes tüntetéseket generáló, több médiumnak, valamint jó néhány dél-amerikai külképviseletünknek is eljuttatott beszédben a volt miniszterelnök egyebek mellett azt is beismerte, hogy az elmúlt másfél évben nem kormányoztak és végighazudták az időszakot. A kiszivárogtatás körülményeinek feltárására Szilvásy György akkori kancelláriaminiszter vizsgálatot rendelt el a Nemzetbiztonsági Hivatalnál (NBH), amelyet hivatalosan az objektum védelmével indokoltak. Az eljárás három évig tartott, azonban az eredményéről készült jelentés azóta sem került nyilvánosságra.
A titkosított jelentés tartalmát ismerő forrásaink szerint az első körben nagy elánnal folytatott vizsgálatban az elhárítás még lelkesen igyekezett megtalálni, ki lehetett az, aki a Gál J. Zoltán akkori kabinetfőnök páncélszekrényében a beszédről őrzött kópia alapján nyilvánosságra hozott verziót elkészítette. Úgy tudjuk, a kiszivárogtató személyének keresése akkor hagyott alább, amikor az NBH elemzői egy elhibázott kommunikációs művelet nyomaira bukkantak. Lapunknak több, neve elhallgatását kérő MSZP-s politikus is azt állította: személyesen Gyurcsánynak is érdekében állhatott a kiszivárogtatás, ám ez nem történhetett bizalmasa, Szilvásy György közreműködése nélkül. Ennek igazolására azt hozták fel, hogy az akkoriban a kormányfő, valamint Gál J. és Keszthelyi András irányította kormányzati kommunikáció röviddel a vizsgálatok beindítása után olyan nyilatkozatokat tett, hogy nem szükséges kideríteni, kinek volt köze a hanganyag nyilvánosságra hozatalához.

Részletek a 3. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.