Nem várt csapás a rajton

Bár a Bajnokok Ligájában eltöltött előző idény után nem mondhatjuk, hogy a Debrecen rutintalan a nemzetközi porondon, tegnap kis túlzással mégis önmagát verte meg az Európa-liga csoportkörének első fordulójában. Az első félidőben két elkerülhető góllal 2-0-s hátrányba került a Metalisz Harkiv ellen, ráadásul még szünet előtt a játékvezető kiállította Kabát Pétert. Végeredményben 5-0-ra kapott ki a DVSC – ennél csak jobb jöhet a folytatásban.

Babó Levente
2010. 09. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napra pontosan egy évvel ezelőtt Liverpoolban kezdte meg a Debrecen a Bajnokok Ligája csoportkörének mérkőzéseit. Idén kissé lejjebb kellett adnia a magyar bajnoknak, csupán az Európa-liga csoportküzdelméig jutott. Ez meg is látszott tegnap este a Puskás-stadionban a nézőszámon, 4-5 ezren foglaltak helyet a foghíjas lelátókon. Az sem növelhette az érdeklődést, hogy a Loki ellenfelei közül talán a legkevésbé neves ukrán Metaliszt Harkiv vendégeskedett Budapesten. Ahová a tavalyi BL-meccseket követően kényszerűségből tért vissza ismét a DVSC. Az UEFA a főtáblán már nem engedélyezte a csoportmeccsek nyíregyházi lebonyolítását.
A Debrecen mi másban reménykedhetett volna, mint a három pont begyűjtésében a papíron leggyengébbnek tartott ellenfelével szemben. Ennek megfelelően eleinte többet birtokolta a labdát, még ha kissé lassan is szőtte támadásait. A 7. percben Czvitkovics csillogtatta a rúgótechnikáját, 25 méteres szabadrúgása épphogy elkerülte Disljenkovics kapuját. A vendégek jobbára kontratámadásokat vezettek, amelyek bosszantó módon a félpályánál történt debreceni labdavesztésekből indultak. A félidő derekán rákezdett az eső is, amely úgy tűnt, nem a Lokinak kedvezett. Az áztató eső és csapatuk felélénkülő játékának hatására harsány biztatásba kezdett az ötvenfőnyi vendégtábor, amelynek gyorsan meg is lett az eredménye. A 23. percben Taison hagyta faképnél a debreceni balszárnyat, beadását Edmar egy lepésről passzolta a hálóba. A Loki rögtön a középkezdést követően egyenlíthetett volna, Czvitkovics lőtt távolról, de a kapusról kipattant labdát Kabát a kapufára helyezte. A Debrecen ezután nem tudott újítani, így az ukránok még biztonságosabb játékra válthattak. A 35. percben pedig jött az újabb vendéggól. A brazil Cleyton Xavier két védő között a tizenhatoson belülről szép mozdulattal lőtte ki Malinauskas kapujának hosszú alsó sarkát. A 42. percben érkezett az újabb csapás, Kabátot Obradovics megütéséért kiállította Sztavrev, a macedón játékvezető.
Ezzel kilátástalan helyzetbe került a Debrecen, már csak az volt kérdéses, mekkora lesz a vereség. 5-0-s, tehát kiütéses lett. A 75. percig tartotta magát a DVSC, ám sorrendben Edmar (74.), Fininho (77.) és Valiajev (89.) is betalált.
Visszasírjuk a Bajnokok Ligáját.

El, 1. forduló. A csoport:
Salzburg–Manchester City 0-2, Juventus–Poznan 3-3. B: Arisz Szaloniki–Atlético Madrid 1-0, Leverkusen–Rosenborg 4-0. C: Lille– Sporting Lisszabon 1-2, Levszki Szófia–Gent 3-2. D: Dinamo Zagreb–Villarreal 2-0, FC Bruges– PAOK Szaloniki 1-1. E: AZ Alkmaar–Sheriff Tiraspol 2-1, Dinamo Kijev–BATE Boriszov 2-2. F: Sparta Prága–Palermo 3-2, Lausanne–CSZKA Moszkva 0-3. G: Anderlecht–Zenit 1-3, AEK Athén –Hajduk Split 3-1. H: Stuttgart– Young Boys 3-0, Getafe–Odense 2-1. I: PSV Eindhoven–Sampdoria 1-1 (Dzsudzsák egyenlített), DVSC–Metaliszt Harkiv 0-5. J: Karpati Lviv–Dortmund 3-4, Paris S. G.–Sevilla 1-0. K: Napoli–Utrecht 0-0, Liverpool–Steaua Bukaresti 4-1. L: Besiktas–CSZKA Szófia 1-0, Porto–Rapid Wien 3-0.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.