Nem vicc az adatszivárgás

Miközben a mobiltechnológia fejlődésével egyre több személyes és vállalati információ érhető el akár az irodán kívül is, az adatok védelme sok esetben komoly kívánnivalót hagy maga után. Az adatszivárgás veszélyeire figyelmeztet a KFKI Rendszerintegrációs Zrt.

Bodacz Péter
2010. 09. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsősorban az egyre nagyobb mennyiségű adat gyorsabb továbbítására irányult az elmúlt évtizedek már-már mérhetetlen nagyságú infokommunikációs fejlődése. A trend most is töretlenül érzékelhető, ugyanakkor az új lehetőségek által keletkező veszélyekkel kevesen törődnek, pedig ahol – vállalati vagy magánjellegű – adatok hozzáférhetők, ott rendszerint a szivárgás lehetősége is fennáll. Azt pedig nem nehéz belátni, hogy az akár figyelmetlenségből elveszített elektronikus dokumentumok egy cég számára óriási károkat okozhatnak. A legalapvetőbb információvédelmi lehetőségek ma már nemcsak a számítógépek esetében, hanem a legtöbb telefonkészülékben is adottak, ám ezek vállalaton belüli összehangolása és karbantartása némi szakértelmet igényel.
Mint azt Keleti Arthur, a KFKI Rendszerintegrációs Zrt. biztonsági stratégája lapunknak kifejtette, a kommunikációs csatornák szélesedésével a szükséges adatok azonnali lehívása a vállalatok életében is alapvető szükségletté vált, ezért az erre alkalmas mobilkészülékek – laptopok, okostelefonok, BlackBerryk – és a központi adatbázisok összehangolása és biztonságossá tétele korántsem tekinthető marginális kérdésnek. A szakember szavai szerint a készülékek jó része tartalmazza a telefonon elérhető e-mailek és egyéb dokumentumok biztonságos lehívását szolgáló alkalmazásokat. Ezek lényege az, hogy a bizalmas kategóriába tartozó információk csak jelszó megadása után tekinthetők meg. Rossz azonosító kód esetén a rendszerek automatikusan korlátokat állítanak, de van arra is lehetőség, hogy a hozzáférést távolról, a vállalkozás székhelyéről tiltsák le. Ez arra az esetre is megoldást jelenthet, ha a korábban jogosult alkalmazottól távollétében, azonnali hatállyal vonják meg a bizalmat. – A gyorsan, átláthatóan és biztonságosan működő, az arra érdemesek számára bárhonnan és bármikor elérhető rendszer kidolgozásakor elsősorban azt kell egyértelművé tenni, hogy mely dokumentumok hívhatók le, az információk védelmét ezek után az adott készüléken is meg kell oldani. A legtöbb esetben a készülékgyártók által kínált lehetőségek összehangolása is elegendő, ám speciális igények esetén célszerű adatvédelmi kiegészítő rendszerek gyártására szakosodott cég termékeit alkalmazni – fejtette ki a Magyar Telekom tulajdonában lévő cég biztonsági stratégája. Keleti szerint az adatbiztonságra nem mint egy állapotra, hanem mint egy folyamatra kell gondolni, azaz a rendszerek felépítése után is érdemes felügyeletükre, frissítésükre energiát fordítani, ellenkező esetben csak idő kérdése az adatszivárgás.
A szakember közölte: a megfelelő rendszer felállítása és működtetése több tényezőtől függ, de egy-egy beruházás összköltségének körülbelül harminc százalékát volna érdemes az adatok biztonságára költeni. Ettől a szinttől azonban – húzta alá Keleti Arthur – a hazai cégek még igen messze vannak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.