Növelnék az unió befolyását

Hírösszefoglaló
2010. 09. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brüsszelben az EU-tagországok állam- és kormányfőinek tegnapi találkozója annak ellenére a franciaországi romakérdés árnyékában zajlott, hogy a részvevők igyekezték elkerülni e téma középpontba kerülését. Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke Brüszszelben azt mondta, fontosnak tartja, hogy az Európai Unión belül mérséklődjön a romák franciaországi kitoloncolása miatt keletkezett feszültség. A lengyel politikus kiállt amellett, hogy az Európai Bizottságnak szabálysértési eljárást kell indítania Párizs ellen, ha uniós jogba ütközőnek ítéli az ügy kezelését. Buzek arról is beszélt, hogy az elmúlt évek gazdasági válságjelenségei kiemelték a cigányokkal kapcsolatos problémákat.
Az értekezleten elsősorban arról cseréltek eszmét, hogyan alakíthatná összehangoltabban az EU kapcsolatát a stratégiai partnereivel. Bevezetőjében Herman Van Rompuy, a kormányfői tanács elnöke úgy vélte, hogy az unió nem rendelkezik a méretével arányos befolyással a világon. Ahhoz, hogy ez a helyzet javuljon, új erőt kellene adni az EU és olyan kiemelt partnerek, mint az Egyesült Államok viszonyának – tette hozzá. Kiemelte: Washington esetében erre jó alkalmat biztosít majd a novemberi liszszaboni EU–amerikai csúcsértekezlet. Arról is beszélt, hogy hivatalában töltött első hónapjai után nem elégedett azzal ahogyan az EU és az azon kívüli országok találkozóit bonyolítják le. Ideje lenne, hogy pénzügyi hatalmát az EU politikai befolyásának növelésével is kamatoztassa – idézte Herman Van Rompuyt a felszólalásáról kiszivárgott információk alapján az MTI.
Erős gazdaságnak és megnövekedett belső összetartásnak kell megalapoznia azt a képességet, amellyel az Európai Unió növelni tudja politikai befolyását a nemzetközi színtéren – állapították meg a csúcs résztvevői az ülésről kiadott zárónyilatkozat szerint. Egyetértettek abban, hogy az EU-nak „magabiztosabban” kell képviselnie érdekeit és értékeit, továbbá partnereivel a kölcsönösség szellemében és a kölcsönös előnyök szem előtt tartásával kell együttműködnie.
Továbbiak a 10. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.