Nyolc rendőrt lőttek agyon Mexikóban

Hírösszefoglaló
2010. 09. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Agyonlőttek nyolc rendőrt a hét végén a mexikói Guerrero szövetségi államhoz tartozó Teloloapanban, kilencedik társuk súlyos sérüléseket szenvedett. A járőrök éppen egy gyilkosság gyanúsítottjait üldözték, amikor útjukat állta a nagy létszámú fegyveres csoport. Két halott rendőrre a támadás helyszínén bukkantak rá, hatra pedig – a sebesülttel együtt – tizenöt kilométerrel távolabb. A megöltek közül többet meg is csonkítottak – adta hírül a BBC. Biztosra veszik, hogy a rendőrök – köztük Teloloapan rendőrkapitánya – a drogkartellek mind nyilvánvalóbb terrorjának estek áldozatul. Guerrero a mexikói ópiumtermesztés központja, a Teloloapan közelében lévő hegyen is nagy mennyiségben termesztenek mákot és vadkendert. A város igen közel van Taxcóhoz is, amelynek ezüstbányájában idén májusban a drogkereskedő bandák által lemészárolt 55 ember holttestét találták meg.
Az orvtámadás napján az ország északi határvidékén, a csempészútvonalak közelében fekvő Ciudad Juarez egyik bárját is több mint negyven fegyveres vette körül, és agyonlőttek hét embert. A világ egyik legveszélyesebbnek tartott városában júliusban is megöltek kettőt egy éjszakai mulató vendégei közül, Ciudad Juarez évek óta a rivális drogkartellek kölcsönös leszámolásainak gyakori helyszíne.
Néhány órával korábban a város egyik lapjának fotóriporterét lőtték agyon az autójában, vele lévő kollégáját pedig megsebesítették. A mexikói klánok az idén már kilenc, a drogmaffia után nyomozó újságíróval végeztek – írta a CNN.

Kolumbiai drogfogás. Csaknem két tonna kokaint találtak a minap egy kamionban a kolumbiai Santa Maria kikötővárosban. A drogot 1500 kisebb csomagban elosztva rejtették el – írta a távirati iroda. A rendőrség egy gyanúsítottat őrizetbe vett. Kolumbia a világ legnagyobb kokaingyártója, az országban csak az elmúlt évben 410 tonna ilyen drogot állítottak elő. A kábítószert főleg Mexikóba, Közép-Amerikába és az Egyesült Államokba csempészik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.