Nyomasztó teher a kórházak adóssága

Olvasónktól
2010. 09. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kórházak folyamatos eladósodásának legfőbb oka, hogy nincs elegendő pénz az elvárt és teljesített szolgáltatások finanszírozására. Két megoldás van: vagy több pénzt rakunk a rendszerbe, vagy csökkentjük a szolgáltatások mennyiségét-minőségét.
Minden más egyéb ok csak másodrangú. Persze hogy kellenek a racionális betegutak, persze hogy törekedni kell a gazdaságosságra, a jobb szervezésre, a járóbeteg-ellátás erősítésére stb., stb. A „struktúraátalakításra”. De a száraz valóság az, hogy a magyar betegellátást a nyugat-európai országok betegellátásra fordított pénzmennyiségének harmadából-ötödéből finanszírozzuk. Egyébként idén júliusban Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke (szerintem igen visszafogottan) így fogalmazott: az intézmények havonta 8-20 százalékkal kevesebb pénzt kapnak az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól, mint amennyi a működésükhöz szükséges. Ez ilyen egyszerű. Tegyük hozzá: az egészségügyi dolgozók szégyenteljesen alacsony fizetése mellett. Mekkora lenne az adósság, ha a kórházak normális fizetést adnának dolgozóiknak? Mert most csak a beszállítói adósság kifizetésére kérik a pénzt.
A jelenlegi teljesítményfinanszírozás a legtöbb beavatkozást (diagnosztikai eljárást, terápiás ténykedést) nem árán fizeti meg. A száz forintba kerülő ténykedésért általában 70 forintot ad. (Tegyük hozzá, néhány beavatkozáson azért lehet keresni. Egyeseknek.) Finanszírozásunk valójában teljesítményarányos, mert a költségeknek csak egy részét fedezi. Csoda, ha eladósodnak az egészségügyi intézmények?
A progresszív betegellátás költségesebb, mint az alacsonyabb szintű ellátás. Ezt a jelenlegi finanszírozási rendszer nem veszi figyelembe. A progresszív ellátás felső szintjéről a költséges betegek már nem küldhetők még feljebb. Legfeljebb haza. Csoda, hogy az egyetemek, a nagy súlyponti kórházak a legeladósodottabbak között vannak?
Van-e többletpénz? Lesz-e többletpénz? Szerintem valami csekély összeg lesz. Tűzoltásra. Az, hogy ennek a pénzmennyiségnek a csöpögtetését a régóta esedékes szerkezetátalakításhoz kötné a kormányzat, az érthető. De az alapvető ellentmondást, miszerint nincs elegendő pénz a mai szolgáltatásmennyiség finanszírozására, azt nem oldja meg.
Dr. Szilvási István
Budapest

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.