Nyomozás az eltűnt pénzek után

Ismeretlen tettes ellen folytat vizsgálatot csalás gyanújával a Nemzeti Nyomozó Iroda a gázszolgáltató EMFESZ korábbi tulajdonosa, a Mabofi ügyében. Az eljárás arra próbál fényt deríteni, hogy a gázcégből hogyan tűnt el 53 milliárd forint.

Dékány Lóránt
2010. 09. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vizsgálja a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI), miként tűnt el a hazai gázpiac csaknem ötödét lefedő EMFESZ Kft.-ből 53 milliárd forint – értesült lapunk. Úgy tudjuk, július 6-án a Fővárosi Főügyészség ismeretlen tettes ellen folytatólagosan elkövetett, különösen jelentős kárt okozó csalás gyanújával nyomozást kezdeményezett. Megkeresésünkre Góczi István, az EMFESZ ügyvezetője megerősítette az eljárás tényét, s hozzátette: őt körülbelül tíz nappal ezelőtt hallgatta meg tanúként az ügyben az NNI.
Mint azt korábban bemutattuk, a piaci gázszolgáltató meglehetősen érdekes finanszírozási háttérrel működött a tavaly tavasszal bekövetkezett tulajdonosváltást megelőzően. A kft. akkori tulajdonosa, az ukrán üzletember Dmitro Firtas érdekeltségébe tartozó, ám Cipruson bejegyzett Mabofi minden évben kölcsönt vett fel az EMFESZ-től. Ezt később a félig Firtas, félig az orosz Gazprom birtokában lévő gázszállító, a RosUkrEnergo által fizetett osztalékból rendezte a magyarországi társaság felé. Csakhogy 2009-ben a válság hatására a Mabofi nem tudta visszafizetni a felvett 53 milliárd forintnyi hitelt, így azt az EMFESZ-nek az idén veszteségként kellett leírnia. (Ez volt az a korábban eltitkolt hiányzó összeg, amelynek napvilágra kerülésekor azonnali hatállyal felmondott a társaság könyvvizsgálója.)
– Ezt a pénzmozgást a Mabofi korábban cégcsoporton belüli átcsoportosításnak minősítette, ezzel indokolta, hogy miért nem fizeti vissza a kölcsönvett összeget – fejtette ki lapunknak Góczi István. Hozzátette, ezzel gyakorlatilag több mint 50 milliárd forint „távozott” adómentesen az országból.
Az EMFESZ-t tavaly áprilisban adta el annak ügyvezetője úgy, hogy abba a Mabofi nem egyezett bele. A vevő a svájci bejegyzésű, orosz üzletemberekből álló tulajdonosi háttérrel rendelkező RosGas volt, amely mindössze egy dollárt fizetett a gázcégért. Az ügyben számos per indult – elsősorban a Mabofi kezdeményezésére.
Dmitro Firtas a szerdai ukrán Kommerszantnak azt nyilatkozta: szeptember végére újra visszanyerheti tulajdonjogát az EMFESZ fölött, így a cég 1400 megawattos erőművet építhet. A kijevi lap – amelyből a vg.hu idézett – szerint az erőmű gázszállítója a RosUkrEnergo lenne. Az erőmű mintegy 430 milliárd forintba kerülne, az első 800 megawattos blokk 2011 végére készülne el. Ez azért érdekes, mert az EMFESZ által tervezett erőművet megalapozó leánycég, az EMFESZ Erőmű Kft. június közepén gazdát cserélt. A vevő pedig nem volt más, mint a gázszolgáltató jelenlegi tulajdonosa, a RosGas.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.