Önfelélő tradíció

Zord Gábor László
2010. 09. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gondoskodó állam, némi egyéni jogkorlátozással – az angolszász individuális-liberális modell helyett ezt a megoldást vitte sikerre évtizedeken át a szociáldemokrácia Svédországban. Így sem sikerült azonban felülírni a globális trendeket, a gazdasági fejlődéssel, fenntarthatósággal összhangba hozni a bennszülött társadalom demográfiai mutatóit, egyúttal szigorú, sikerrel integráló bevándorlási politikát érvényesíteni. Elérkezett hát a pillanat, hogy négy év után ismét a jobboldali koalíció nyerje a választást, s bejusson a törvényhozásba egy bevándorlásellenes párt. Kiderült: a skandináv jóléti állam sem immúnis az aktuális európai politikai áramlatokra, amelyek elodázhatatlan kérdésekre keresnek választ a növekvő frusztráció közepette kontinensszerte.
Az igazsághoz tartozik persze, hogy a Svéd Demokraták (SD) által most felemelt jobboldali radikalizmus mély gyökerekkel rendelkezik itt, hiszen az önmaga útját járó semleges, ám roppantul gazdag északi országban mindig voltak a nemzeti büszkeségnek, patriotizmusnak egészen a fajvédelemig, a hivatalos eugenikáig terjedő vonulatai. Mégis, a középosztály elégedettségében nem volt vevő ezekre az üzenetekre.
Most azonban, hogy a politikai korrektség által megfogalmazott reményekkel szemben a bevándorlók áradata sem ad választ a szociális állam fenntarthatóságát firtató kérdésekre, az emberek új megoldások után néznek, s elfordulnak a jólétüket egykor garantáló, a maga teremtette rendszert azonban hosszú távon felélő politikai tradíciótól. Ha kisebbségi kormányként sikerül elstartolniuk, a Fredrik Reinfeldt miniszterelnök vezette jobbközép erőknek úgy kell új utat törniük, hogy közben átmentik, ami átmenthető a helyi modellből, és elutasítják – a könnyebb útnak tűnő – neoliberális terápiákat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.