P Ó T S Z É K

Pethő Tibor
2010. 09. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A születésnap
Gózon Gyula Kamaraszínház. Író: Harold Pinter. Rendező: Csiszár Imre. Bemutató: szeptember 18.
A születésnap szobája, egy kis tengerparti panzió társalgója a menedék helye. Ide vonul vissza az idegbeteg muzsikus Stanley a rideg, ellenséges világ elől. Egy pokoli születésnapi ünnepség azonban megtöri ellenállását. A rendező nyomasztó, szorongásos álomhoz hasonlítja a művet.

Bodnárné
Újpest Színház. Író: Németh László. Rendező: Dózsa László. Bemutató: szeptember 19.
A bibliai ihletésű mű egy anyáról szól, aki kisebbik, tanult fia iránt érzett szeretetében a nagyobbikat elnyomja, nehéz munkára szorítja. A Káinná lett ifjú aztán megöli öccsét, az asszony pedig belátva tévedését gyilkossá vált fia mellé áll. A családját is rákényszeríti, hogy a gyilkosságot szerencsétlenségként vigyék a világ elé. S minthogy más nem vállalkozik rá, maga lövi szét a kedves fia fejét, hogy eltüntesse az áruló fejszecsapás nyomát.

BY the way
Bakelit. Rendező: Ladjánszki Márta. Bemutató: szeptember 19.
Tánc: kedvesen izgató, baráti öleléssel, kínzó magánnyal.

Igazság
Bárka Színház. Zeneszerző: Marko Grubic. Rendező: Kokan Mladenovic. Bemutató: szeptember 17.
A hős, Trigeusz trágyaparipáját „különleges anyagból” készült lepénnyel eteti. Paripájával az égbe indul, csillagokon túlra, megkeresni az igazság istennőjét. Ám az istenek elköltöztek. Nagyon meszszire. Csak a kereskedelem istenét, Hermészt hagyták hátra, aki azonban bezárta az Igazságot.

White Noise
Pécsi Nemzeti Színház. Koreográfus: Noa Wertheim. Bemutató: szeptember 21.
A táncban a szereplők megadják magukat a gravitációnak és összeolvadnak az univerzummal – azzal az élő erővel, amely a földhöz és a másik emberhez köt bennünket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.