Pécsi múltidézés

Klementisz Réka
2010. 09. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány lépés, néhány utcasarok – egymásra rétegzett idősíkok. Pécs. Nincs még egy város, ahol egy könnyű séta alkalmával ilyen könnyen az ember mellé szegődnének az évszázadok. Már az elkészült beruházásokkal kistafírungozva, az évad zenitjén túl vág neki a hét végén Európa kulturális fővárosa a régió legnagyobb múltú összművészeti rendezvényének, az örökségfesztiválnak és vele párhuzamosan Baranya megye több településén a magyarok kulturális világfesztiváljának. Utóbbi a határon túli magyarok fesztiválja hagyományait, értékeit bővíti, kilép a Kárpát-medencén túlra, és számos külföldön élő magyar származású művészt vonultat fel jövő vasárnapig. A pécsi Pannon Pince és Pannon Magyar Házban holnap egy eszéki kórus, vasárnap a Franchesca quartett koncertezik, Hámos Júlia angliai zongoraművészt pedig hétfőn és kedden két helyszínen is meg lehet hallgatni. Holnapután zárásig Morvay Antal és Morvay Krisztina felvidéki üvegművészek munkáit érdemes megnézni a Művészetek és Irodalom Házában, ma este pedig a Holdviola hangolja a hétvégére a fesztiválozókat.
Bóklászni sem bűn. Sőt. Idő és tér összeér az örökségfesztivál napjai alatt, kiváló lehetőség belesni a város épített örökségének ez időre megnyíló helyszíneire, a különféle tornyoktól az ókeresztény sírkamrákig, az intim belső udvaroktól a város alatt húzódó pincerendszerig. A Dóm téren ma este nyolctól a romániai Mahala Rai Banda, holnap a Vukán Györggyel kiegészült Budapest Saxophone Quartet kínál némi kultúrcsemegét a múltidézés végére, a vasárnapi menü pedig igazi kavalkádot ígér. A Barbakán Várárokban Takáts Eszter Szalay Tamás nagybőgőssel játszik élces sanzonokat szigorúan „belső használatra”, Vukán György este nyolctól Chopint játszik a Dominikánus Házban, fél kilenctől pedig utcabálon mulathatnak a pécsiek a Dóm tér éjszakai fényei mellett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.