Perel a multitól elküldött érdekvédő

Bákonyi Ádám
2010. 09. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Perre viszi ügyét, rövidesen beadja keresetét a munkaügyi bírósághoz az Unisys Magyarország Kft.-től rendkívüli felmondással, szakmai kifogás nélkül elbocsátott szakszervezeti vezető. Pintér Gábor nemrég hozta létre az Informatikai Munkavállalók Érdekvédelmi Szakszervezetét az informatikai multicégnél. A szervezet több vitás kérdést, így a kifizetetlen túlórák ügyét is felvetette. A cégnek azonban a jelek szerint kényelmetlenné vált a helyi érdekvédelem, ám mivel Pintért munkájával semmi baj nem volt, sőt többször kapott jutalmat, rendkívüli felmondással, „egyéb” indokra hivatkozva váltak meg tőle.
– A szakszervezet soha semmi egyebet nem követelt a dolgozóknak, mint amit a munka törvénykönyve biztosít számukra – mondta lapunknak Pintér Gábor. Szerinte esete jól példázza a multik magyarországi viselkedését, fegyelmi meghallgatásán még azt is órákig kellett kérlelnie, hogy a hivatalos munkajogi aktuson magyarul és ne angolul folyjon ügyének tárgyalása. Szakmai indok hiányában a multi végül stiláris kifogásokra, saját etikai kódexére hivatkozva bocsátotta el az érdekvédőt, akinek jogi képviseletét az anyaszervezet, a Munkástanácsok látja el. A keresztény-konzervatív értékrendet valló konföderáció állásfoglalása szerint Magyarországon sajnos gyakori tapasztalat, hogy „a külföldi munkáltató nem érzi kötelezőnek a magyar törvények betartását, a magyar munkavállalókat pedig gyarmatosító szemlélettel bennszülött, jogtalan páriáknak tekinti”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.