Rászedték a német kormányt?

Lehet, hogy hamis az a CD, amely húszezer állítólagos német adócsaló svájci bankszámlájának titkos adatait tartalmazza. A lemezt júniusban vásárolta meg a német szövetségi kormány és az alsó-szászországi tartományi kabinet.

Stefan Lázár
2010. 09. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Köln)

Mindössze utánozni akarta a hasonló információkért busás honoráriumokat kapott elődöket, és légből kapott adatokkal igyekezett félrevezetni a német szövetségi kormányt a CD-t felajánló férfi – állította a Baden-Württemberg tartomány fővárosában megjelenő Stuttgarter Nachrichten. A tartományi pénzügyminisztérium nem foglalt állást, a szövetségi tárca mindössze annyit jegyzett meg, hogy a Stuttgarter Nachrichten által megszellőztetett információ nem jelentős adóügy. A tartományt irányító kereszténydemokrata-liberális koalíciós kormány annak idején nem volt hajlandó megvásárolni az adattárat, mondván, hogy nem vesz illegálisan megszerzett információkat. Másképpen döntött Alsó-szászország kabinetje és a szövetségi pénzügyminisztérium. Közösen – meg nem erősített jelentések szerint – 2,5 millió euróért megvették a CD-t, és már az első adatok ellenőrzésekor 360 ezer eurós utólagos adóbevételt remélhettek. Ha a húszezer számlatulajdonosra vonatkozó információk mindegyike megfelel a valóságnak, akkor tízmillió eurót meghaladó összeg folyna be az egyes adóhivatalok kasszájába.
A leleplezéstől tartva Baden-Württembergben majdnem 7000, Észak-Rajna-Vesztfáliában 4500 ember jelentette fel önmagát. A lemezvásárlás tehát mindeddig jövedelmező vállalkozásnak bizonyult, a hírek szerint összesen hét CD került forgalomba. A 2006-ban, a liechtensteini bankoknál elkövetett sikkasztásokra és nyolcszáz jómódú német polgárra vonatkozó lemez a pótlólagos befizetésekkel és bírságokkal együtt kétszázmillió euróval gazdagította az adóhivatalokat. Ilyen óriási összegek ismeretében elnémultak az illegálisan megszerzett CD-kel szemben felvetődött jogi kételyek. A vádat, hogy az effajta eljárásokkal az állam az orgazda szerepét vállalja magára, többen vitatták. Az észak-rajna-vesztfáliai pénzügyminisztérium állásfoglalása így hangzott: „A tényállást megvizsgáltuk, és arra a meggyőződésre jutottunk, hogy legálisan jártunk el.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.