Romló globális kilátások

Hírösszefoglaló
2010. 09. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erőteljesen rontották a világgazdaságot és az Amerikai Egyesült Államokat érintő növekedési előrejelzéseiket friss elemzéseikben vezető londoni gazdaságkutató házak, bár újabb globális recesszióra a cégek szakértői sem számítanak.
A Centre for Economics and Business Research (CEBR) hétfőn kiadott negyedéves világjelentésében a korábbi előrejelzésben megadott 4,1 százalékról 3,4 százalékra csökkentette a jövő évi világgazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését. Sőt az utána következő kétéves időszakban is a korábbinál gyengébb globális növekedésre számít a szervezet. A távlati előrejelzések rontásának okát elsősorban az amerikai gazdaságban várt markáns lassulásban látják az elemzőintézet szakértői. A CEBR szakemberei az Egyesült Államokban az idei évre jósolt 2,5 százalékos növekedést követően 2011-ben már csak a gazdaság 2,2 százalékos bővülésére számítanak. Az amerikai gazdasággal kapcsolatban még ennél is borúlátóbbak az Economist Intelligence Unit (EIU) londoni elemzői. A világ legnagyobb, nem befektetési, banki jellegű gazdaságkutató központja a korábbi 2,8 százalékról 2,3 százalékra rontotta az amerikai gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzését, és az amerikai bruttó nemzeti termék (GDP) gyarapodását a következő évben mindössze 1,5 százaléknyira taksálja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.