Röviden

MTI
2010. 09. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Töltőállomás elektromos autóknak
Az elektromos autók „tankolására” szolgáló töltőállomást mutatott be szerdán Székesfehérváron
a TZ Elma Zrt. A magyar és bajor szakemberek által kifejlesztett „kútnál” egyszerre négy autót lehet feltölteni, s a berendezés alkalmas gyorstöltésre is. A hagyományos töltéssel 6-8 óra alatt, míg gyorstöltéssel 2-2,5 óra alatt lehet teljesen feltölteni az elektromos autó akkumulátorát.
A bemutatott, 12 kilowatt teljesítményű elektromos autó – az Elma 2 – egy töltéssel 110-120 kilométert képes megtenni, de volt rá példa, hogy 213 kilométernyi távolságra is eljutott egy tankolással. (MTI)

Külhoniak segítségét várja Görögország

A külföldön élő görögök külön is besegíthetnek a görög gazdaság talpra állításába: az úgynevezett „diaszpórakölcsönnel” támogathatják szülőföldjüket. A görög pénzügyminiszter nyilatkozata szerint jelenleg dolgozzák ki a hitelkonstrukciót. Jeórjiosz Papakonsztantinu elmondta: a pénzügyi piacok még igen óvatosak Görögországgal kapcsolatban, de Athén jövőre már vissza akar térni a nemzetközi hitelpiacokra. (MTI)

Nyolc személy gyanús a Telekomnál
A Deutsche Telekom AG nyolc vezető tisztségviselője, köztük jelenlegi elnöke ellen folyik nyomozás a balkáni leányvállalatoknál történt vesztegetés gyanúja alapján – írták tegnap német újságok. A német ügyészséget az amerikai hatóságok jogsegélykérelme késztette lépésre az ügyben. A felügyelet
a német konszern magyarországi leányvállalatának, a Magyar Telekom 2005. évi üzleti jelentésében fölmerült hiányosságok szúrtak szemet. Egy könyvvizsgáló cég több millió eurós tanácsadói kifizetésekre bukkant a jelentésben, amelyekkel szemben nem állt ellenszolgáltatás. (MTI)

Bővült az ipari termelésünk
A Központi Statisztikai Hivatal tegnap közzétett gyorsjelentése szerint 2009 azonos időszakához képest júliusban 11,5 százalékkal nőtt a hazai ipari termelés volumene. Az ipari termelés motorja változatlanul az exportorientált vállalatok teljesítménye. Az ipar január–júliusi belföldi értékesítése 4 százalékkal csökkent, míg exportbevétele 15,7 százalékkal nőtt. Kedvező előjel, hogy az új exportrendelések 33, az új belföldi rendelések pedig 9,1 százalékkal nőttek. (D. Z)

Helyi termékeket ehetünk a menzán
Életbe lépett a közbeszerzési törvénynek az a változtatása, amely lehetővé teszi, hogy a helyben termelt terményeket közvetlenül, közbeszerzési eljárás nélkül vásárolhassák meg
a közétkeztetéssel foglalkozók, például az iskolai menzák, a szociális étkeztetést végzők – mondta tegnap Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Fejér megyei Mányban tartott kihelyezett kormányszóvivői tájékoztatón. Ehhez a termelőknek a mezőgazdasági szakigazgatási hivatalban regisztráltatni kell magukat, s eleget kell tenniük egy egyszerű feltételrendszernek. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.