Röviden

MTI
2010. 09. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Engednek a szlovákok
Pozsony. Szerdán tárgyal a szlovák kormány az államnyelvtörvény módosításáról, amely az előterjesztő, Daniel Krajcer kulturális miniszter elképzelése szerint továbbra is büntetné a jogszabály megszegőit, de oldaná a kisebbségi nyelvek használatának eddigi korlátait. A tárcavezető elképzelései kettős tűz alá kerültek, a Most–Híd szlovák–magyar vegyes párt szerint a nyelvhasználat semmilyen körülmények között nem lehet büntethető. A Robert Fico vezette Smer ellenben olyan engedményeket vél felfedezni az elképzelésben, amivel „újra háttérbe szorul Dél-Szlovákiában a szlovák nyelv”, és „diszkriminálhatják saját hazájukban a szlovákokat”. (N. S.)

Tűz a horvátokra
Orasje. Géppisztolyból adtak le lövéseket Orasjében két boszniai horvát párt székházára, továbbá a párt egyes vezetőinek otthonaira. A merényletet a HDZ BiH és a HDZ 1990 pártok központjai, illetve a HDZ 1990 alelnökének otthona ellen követték el. (MTI)

Valós veszély
Párizs. A francia belügyminiszter megerősítette, hogy valós a terrorveszély Franciaországban, a riadókészültséget megerősítették. Korábban jelezték, merénylet lehetséges Franciaország ellen. Múlt csütörtök óta ítélik a helyzetet fokozottnak. Aznap raboltak el fegyveresek Nigerben öt francia, egy togói és egy madagaszkári állampolgárt. (MTI)

Bolgár vizsgálat
Szófia. A bolgár kormány az Európai Bizottság közbenjárására elrendelte az elmúlt tíz év ötezer földcseréjének utólagos kivizsgálását. Bulgáriában a rendszerváltás után vonzóvá vált a földcsere, vagyis megművelhető földeket cseréltek olyan építési telkekre, amelyek vagy a tengerpart, vagy népszerű síparadicsomok közelében feküdtek, megrövidítve ezzel a bolgár államot. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.