Sikeres lehet a magyar elnökség

Orbán Viktor eddigi politikai tevékenységével már bizonyította, hogy képes vezetni Magyarországot, és képes lesz vezetni az Európai Uniót is – fogalmazott lapunknak adott interjújában Joseph Daul, az Európai Néppárt frakcióvezetője. A francia politikussal az Európai ötletek hálózata című, Budapesten rendezett konferencián beszélgettünk.

György Zsombor
2010. 09. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mit gondol, milyen fő feladatok várnak Magyarországra a közelgő soros uniós elnökség idején, és mennyire lehetünk sikeresek?
– A bevándorlással és a romákkal kapcsolatos kérdések is napirenden lesznek, de azt hiszem, a fő téma a gazdaság lesz. Frakciónk mindent megtesz, hogy támogassa a munkát, így lesz ez a 2011-es pénzügyi csomag vitája során és más kiemelt területek esetében is. Nagyon jó a kapcsolatunk Orbán Viktorral, biztos vagyok abban, hogy az általa képviselt néppárti irányvonalat sikerül majd az unió összes vezetőjével elfogadtatni. Már nagyjából ismerjük a hat hónap menetrendjét. Annyit mondhatok, Orbán Viktor nagyon jól ismer már mindenkit a Néppárton belül, az együttműködés tekintetében nem lehet probléma. Eddigi tevékenységével már bizonyította, hogy képes vezetni Magyarországot, és képes lesz vezetni az Európai Uniót is. Minden intézkedés persze nem lesz olyan látványos, mint például egy uniós csúcs levezetése.
– A szocialisták ezt másként látják. Göncz Kinga szerint a magyar soros EU-elnökség Orbán Viktor vezetésével kudarcra van ítélve…
– Ha Orbán Viktorról ezt gondolják, vajon mi mit mondhatunk az ő korábbi miniszterelnökükről. Alighanem magukból indulnak ki, hiszen ha valaki, hát ő igazán gyenge figura volt.
– Elhozhatja-e a magyar elnökség a közép-európai térség felértékelődését?
– A kohéziós alapoknak továbbra is a közép-európai országok lesznek a fő haszonélvezői. Az új és régi tagországok szerinti megosztás azonban már idejétmúlt. Korábban voltak nézeteltérések például a mezőgazdasági politika területén, a mostani fő téma, a pénzügyek rendezése viszont összeurópai ügy.
– Említette a mezőgazdaságot, ami a magyarok számára legalább annyira fontos kérdés, mint a franciáknak. A budapesti kormány nemrégiben kezdeményezte a külföldiek földvásárlási moratóriumának meghosszabbítását. Mit gondol, van-e esélyünk kitolni a határidőt, egyáltalán, fontosnak tartja-e a termőföld ilyen jellegű védelmét?
– Magam is gazdálkodó ember vagyok, már csak ezért is teljes mértékben megértem a magyarok aggodalmait. Másként állok a kérdéshez, mint a nagy kapitalista gazdaságok, ezzel együtt úgy gondolom, ez aránylag könnyen védhető ügy összeurópai szinten, vagyis lesz megállapodás. Sokkal nehezebb lesz összhangra jutni például a nyugdíjkorhatár egységesítése vagy a munkaórák számának szabályozása terén.
– Mint ahogyan az energiapolitika ügye sem tűnik egyszerűnek. Milyen irányt kellene Európának képviselnie?
– Günther Oettinger energiaügyi biztos már bemutatta a Néppártnak elképzeléseit, amelyek fontos eleme, hogy a tagállamoknak egységes politikát kell képviselnie. Az energiahatékonyság és -biztonság ügye az EU következő tíz évét meghatározó stratégia fontos eleme.
– Mennyire érzi erősnek Európát, összevetve az öreg kontinens teljesítményét például az Egyesült Államokéval vagy Kínáéval?
– Az Európai Tanács dolgozik a versenyképességi stratégián, s hamarosan az unió és Kína közötti legmagasabb szintű egyeztetésre is sor kerül. A legégetőbb kérdés a foglalkoztatás növelése. Lévén versenytársaink némelyikében tíz százalék körüli a gazdasági növekedés, Európában kettő.
– És miközben Európának keményen kell dolgoznia a versenyképesség javításán, miként őrizhetők meg olyan klasszikus európai értékek, mint a szolidaritás vagy az emberi jogok védelme a munkahelyeken is? Például Kínában ez nem elsődleges kérdés…
– Mint ahogy Oroszországban sem feltétlenül, Európában viszont az emberi jogok védelme alapvető, s ezt a bevándorláspolitika szabályozásakor is figyelembe kell venni.
– Szükségünk van még több bevándorlóra?
– Természetesen szükségünk van. Az Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália is kidolgozott politikával rendelkezik ezen a téren, Európának is egységes szabályozást kell kidolgoznia.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.