Szemléletformálást sürgetnek

Munkatársunktól
2010. 09. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meg kell változtatni a fogyatékossággal élőkről kialakult képet Magyarországon, és ezt a gyermekeknél kell elkezdeni – mondta Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár tegnapi budapesti sajtótájékoztatóján. A kihelyezett kormányszóvivői tájékoztatón, amelyet a XV. kerületi László Gyula Gimnázium, Általános Iskola és Óvodában tartottak, az államtitkár kiemelte: már az iskolai nevelés során fontos a fogyatékossággal élőkről kialakult kép megváltoztatása. A sajtótájékoztatón bemutatták Orsós Zsolt vak sportolót, a „szolidaritás nagykövetét”, aki országos program részeként általános és középiskolákban tart előadásokat, hogy megismertesse a diákokat a fogyatékossággal élők mindennapi nehézségeivel és a segítségnyújtás lehetőségeivel. Magáról szólva elmondta: ötévesen veszítette el a látását, diplomáját a Testnevelési Egyetemen szerezte; csörgőlabdasportágban csapatban már kétszer kijutott a paralimpiára. Orsós hangsúlyozta, a fogyatékkal élők ugyanolyan életre képesek, mint az egészségesek.
Soltész Miklós kiemelte, a kormány fogyatékosügyi politikájának fontos részét képezi a találkozási lehetőség a diákok és egy fogyatékossággal élő személy között. Az államtitkár szólt a kormánynak arról a tervéről is, amely szerint a fiatalok néhány napra ellátogatnának idősotthonokba, gondozóintézetekbe, és ott részt vennének a segítségnyújtásban.
László Tamás, a XV. kerület fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt: a legfontosabb feladat, hogy a sérült emberek részei legyenek a társadalomnak, ne elkülönülten éljék az életüket. Mint mondta, a XV. kerület a szolidaritás kerülete szeretne lenni.
A program része az is, hogy a gyerekeknek játékos mozgásélményt adnak: a sajtótájékoztató után a 10. osztályosok kipróbálhatták a csörgőlabdasportot, amelyet kifejezetten a látássérültek részére találtak ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.