Szerbiát nem bántja a kettős állampolgárság

Munkatársunktól
2010. 09. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerbia semmi problémát nem lát abban, hogy a szerbiai magyarok kettős állampolgárságot szerezzenek, sőt messzemenően támogatja ezt – mondta el Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, nemzetpolitikáért felelős tárca nélküli miniszter tegnap Belgrádban az MTI-nek. A politikus Svetozar Cipliccsel, a szerb kormány emberi jogi és kisebbségügyi miniszterével és Ivica Dacsics belügyminiszterrel tárgyalt a szerb fővárosban. Semjén Zsolt fontos gesztusnak nevezte, hogy Svetozar Cipliccsel megállapodtak a szerbiai katolikus és protestáns egyházi anyakönyvek viszszaszolgáltatásáról, Belgrád ezzel közvetlenül segíti a szerbiai magyarokat abban, hogy felvegyék a magyar állampolgárságot.
Semjén Zsoltot ma audiencián fogadja Irinej patriárka, a szerb ortodox egyház vezetője. A látogatás további programjában szerepel a Délvidéken megbeszélés Pásztor Istvánnal, a VMSZ elnökével és találkozók magyar közösségekkel is.
Tegnapelőtt Belgrádba, tegnap pedig Újvidékre látogatott az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságának négyfős küldöttsége is – írta közleményében a Jobbik. A delegáció tárgyalt több vezető szerb és vajdasági magyar politikussal. A tárgyalások során Gyöngyösi Márton, a külügyi bizottság jobbikos alelnöke elmondta: a Jobbik nem kérdőjelezi meg az EU létjogosultságát, de az erős nemzetállamok Európájában hisz. Ilyen értelemben Magyarország a bővítésben és Szerbia mielőbbi uniós csatlakozásában érdekelt.
Stefan Füle, az EU bővítési biztosa is megkezdte tárgyalásait Belgrádban a szerb vezetőkkel az ország további integrációjának konkrét lépéseiről – írta a Vajdaság Ma hírportál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.