Szibériai hideg, furcsa lebonyolítás

2010. 09. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden idők legrangosabb sakkolimpiáját rendezik hétfőtől az oroszországi Hanti-Manszijszkban, a 157 nevező egyúttal részvételi csúcs is. A földkerekség legjobb férfijátékosai közül csak az indiai világbajnok, Viswanathan Anand, valamint a francia Etienne Bacrot nem ül asztalhoz. A magyar válogatott is a legerősebb összeállításban – Lékó Péter, Almási Zoltán, Polgár Judit, Berkes Ferenc és Balogh Csaba – készül az eseményre, ám így is csak a hatodik a rangsorban. Bár ez a hatodik hely is viszonylagos. „A sorrendet csak négy sakkozó alapján készítették el, pedig az orosz A csapat tartalékjának, Malahovnak pillanatnyilag magasabb az Élő-pontszáma, mint nekem – mutatott rá egy ellentmondásra Lékó Péter, majd így folytatta: – Éppen ezért bravúrszámba menne, ha az első hat között végeznénk, szakmailag az első tíz a reális.”
Az oroszok három csapatot indítanak, s noha a hazai B és C együttest a végén nem rangsorolják, az ellenük elért eredményeket beszámítják az összesítésbe. Így a második és harmadik számú orosz gárda közvetetten tudja segíteni az elsőt. Nem ez az egyetlen furcsaság a lebonyolításban. Igaz, ahhoz már hozzá kellett szoknunk, hogy nem a táblán elért, hanem az úgynevezett meccspontok döntenek. A 4-0-s győzelemért ugyanúgy két pont járt, mint a 2,5-1,5-ösért, míg a döntetlen egy pontot ér. Csak tizenegy fordulóból áll a sakkolimpia, így a sorsolásnak óriási jelentősége van.
A sakkozók elsősorban mégsem az ellenfelektől, hanem a körülményektől tartanak. Hanti-Manszijszk eddig jobbára a sífutó- és biatlonversenyekről volt ismert a nemzetközi sportéletben, a város több ezer látogató fogadására nincs felkészülve. A sakkolimpiára ugyan új szállodát építenek; s a jelen idő ezúttal nem tévedés, a hotelt – amelyben a magyar küldöttséget is elszállásolják – még nem adták át. „A nemzetközi szövetség vezetői más szállodában foglaltak szobát, ám nekünk nem volt más választásunk. Szibériában október elején éjszakánként már a mínusz tíz fokos hideg sem ritka. Igyekszem mindenre felkészülni, vízmelegítőt, meleg ruhát és egy rúd szalámit is viszek magammal” – árulta el Polgár Judit. Hölgyeink – Hoang Thanh Trang, Mádl Ildikó, Vajda Szidónia, Rudolf Anna és Gara Tícia – az előzetes rangsorban ugyan csak a kilencedikek, de mint a kétszeres olimpiai bajnok Mádl Ildikó elárulta, az első hat helyet célozzák meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.