Színházi előadás és futballrangadó

Horváth K. József
2010. 09. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy azt Móricka elképzeli, gondolta a néző a Barcelona– Panathinaikosz BL-meccs szünetében, amikor a hivatásos katalán rendzavaró, Jimmy Jump „betört” a TV2 éppen időjárás-jelentést sugárzó stúdiójába, és éltette kedvenc csapatát, a Barcát. A „produkció” aligha történhetett volna meg a tévétársaság vezetőivel való előzetes egyeztetés nélkül. S ugyanez a Jimmy Jump – különösebb gond nélkül – futott be néhány nappal korábban az Újpest–FTC mérkőzés szünetében a pályára, noha normális biztonsági ellenőrzés mellett a gyep közelébe sem juthatott volna.
Ezek után talán joggal méláznak el némelyek azon, hogy nem pusztán futballrangadó zajlott le Újpesten a minap, hanem színházi előadás is, ismeretlen tettes(ek) rendezésében. Az előzmények is hajmeresztők. Hiszen mikor figyeljenek oda fokozottan a rendezők, a rendőrség, hogy minden rendben legyen, ha nem egy Újpest–Fradi előtt? Mikor osszanak jegyet kettőzött figyelemmel, ha nem egy Újpest–Fradi előtt? Ehhez képest mikor változtassanak a felelősséget inkább szavatoló eddigi renden, s ne az FTC Labdarúgó Zrt.-nek adják át az ötszáz belépőt az Újpest FC Kft. illetékesei, hanem a Ferencváros Szurkolók Szövetsége képviselőinek? Mikor vizsgálják át kettőzött figyelemmel a stadionba belépő szurkolókat, visznek-e be magukkal pirotechnikai eszközöket?
Mint az FTC volt kommunikációs igazgatója, tudom, a múltban milyen erőfeszítéseket tettek zöld-fehér oldalon, hogy rend legyen a mérkőzéseken. Még az ezredfordulón például egy XVII. kerületi vállalkozó, Rojik József komoly anyagi támogatást ajánlott, ha megteremtik a lelátó biztonságát. A klub azonban nemet kényszerült mondani egyes vezérszurkolók és társai ellenállása miatt. Később Ináncsy Miklós Fradi-elnök számos alkalommal tárgyalt az FSZSZ vezetőivel, közös erővel hogyan fékezhetnék meg a rendbontást. Szintén a Fradi az MLSZ, a rendőrség, a társklubok – éppen az Újpest – vezetőinek részvételével többszöri egyeztetésen próbálta elérni, hogy egyszer s mindenkorra rend legyen stadionon belül és kívül egyaránt. Nem járt sikerrel egyik kísérlet sem. Pedig futballberkekben név szerint ismert az összes potenciális rendbontó.
Ma az MLSZ illetékes albizottsága megkezdi a vizsgálatot arról, mi történt az ominózus Újpest–Fradi mérkőzésen. A testület elnökének, George F. Hemingwaynek, a Honvéd tulajdonosának minapi nyilatkozata a köztelevízióban reményt adhat arra, hogy végre megszűnik a „végzetes véletlenek” sorozata, s rend lesz a pályák körül. Hemingway szerint az MLSZ új elnöksége komolyan gondolja, hogy a magyar futballnak meg kell újulnia. Az üzletember biztos abban, hogy egy éven belül megoldódnak a biztonsági problémák a stadionokban. Ezeket a dolgokat sokkal könnyebb rendbe tenni, mint magát a futballt – jelentette ki.
Ebben egyetértünk, voltaképpen csak akarat kell hozzá.
Minden szinten.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.