Tehetségkutatók alkonya

Varga Klára
2010. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az, ha szombat este ugyanakkor tűzi műsorra két kereskedelmi csatorna is a nyugaton már levetett, elhasznált, úgynevezett tehetségkutató műsorát, nem azt jelenti, hogy a csatorna döntéshozói a nézőkért élnek-halnak, és mindenük a tehetséges magyar fiatalok jövője. Azt jelenti, hogy a két csatorna bármiáron ránk akarja erőltetni magát, és kaszálni akar. És semmit nem számítanak a mi szempontjaink. Hogy több ilyen műsorfolyamot már nem tudunk végignézni, hogy émelygünk a tizenéves, kamuangolul nyivákoló kislányok láttán, hogy nem kellenek a nyúlszájú, tetovált szemöldökű szerencsétlenek, akiken valamiért nevetgélni kéne. Nem kell több koreografált, műszenvedő zsűritag, akármilyen jól jön nekik a zsíros gázsi. Nem akarok azon sem gondolkodni még egyszer, miképpen lehet az, hogy egy versenyző, aki az egyik versenyben még pompásan énekelt, egy évvel később direkt rosszul énekel a másik csatorna „roncsderbijének” elődöntőjében.
Volt fénykora Magyarországon a két legnagyobb magyar kereskedelmi csatornának, amikor a Megasztár első egy-két szériája láttán sokan meg akarták győzni magukat arról, hogy a kereskedelmi-szórakoztató és a művészi szempontok valahol középen találkozhatnak, ha van hozzá akarat és van szerencse is. És volt valamelyest közös mítoszunk is akkoriban arról, hogy ha egy magyar tehetség elindul fölfelé a grádicsokon, és észnél van, jól veszi az akadályokat, bármit elérhet.
Nézem most ennyi év után az X-faktorban a jó hangú lányokat, és tudom, nem fogom őket követni a döntőig, és nem tudom azt kívánni nekik, hogy majd olyanok legyenek, mint… Kicsoda? Valamelyik honi bulvárceleb, vagy Oláh Ibolya, azzal a szerencsétlen filmmel, amelyben pénzéhes emberek kihasználták?
Nézem a zsűrit, évekkel ezelőtt nagyon örültem volna, ha a zeneszerzőként is jelentékeny Nagy Ferót vagy Keresztes Ildikót látom ilyen szerepkörben, és nem a hivatásos, frusztrált vagy éppen szervilis bulvárpapagájokat. Csakhogy az idők már elmúltak, és úgy múltak el, hogy húsz év alatt a médiavilágban végül senki se volt igazán kíváncsi a magyar tehetségekre, legfeljebb ha hasznot akartak húzni belőlük, és abból, hogy a magyar közönség szeretett volna büszke lenni rájuk, és szeretett volna reményt meríteni belőlük.
És most már a legtürelmesebb, legegyszerűbb néző is tudja, hogy ki van fosztva, csak esetleg még azt nem tudja, miként magyarázza meg a gyerekének, nem érdemes úgy élni, ahogyan a bulvármédia mutatja. Hogy az úgy nem igaz, és nem csak annyi. Hogy még mindig érdemesebb keményen tanulni, dolgozni, dicsfényre, jó szóra nem várni, mint ide-oda vergődni, árnyékbokszolni, mint a molypille, ha felriad a csalóka lámpafényre.
(X-faktor. RTL Klub, augusztus 28., 19.30.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.