Tervezet a fiókból

2010. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az évek óta halogatott kisebbségi törvény ismételt napirendre tűzését tekinti prioritásnak a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a bukaresti parlament holnap kezdődő őszi ülésszakában. Markó Béla RMDSZ-elnök az alakulat törvényhozási frakcióinak a székelyföldi Árkoson tartott ülésén tegnap elmondta, a szövetség ragaszkodik ahhoz, hogy „elővegyék a fiókból” a romániai kisebbségek jogállásáról szóló, a kulturális autonómiáról is rendelkező jogszabályt. A törvényt 2005-ben sikerült elfogadtatnia az akkor ugyancsak hatalmon lévő RMDSZ-nek a kormánnyal, a bukaresti szenátus azonban később kiiktatta a dokumentumból a kulturális önrendelkezésre vonatkozó cikkelyt, és elutasította a jogszabályt, az alsóház pedig a mai napig nem vitatta meg érdemben azt, noha elfogadását számos nemzetközi intézmény és szervezet – legutóbb az ENSZ – szorgalmazta az elmúlt években. Az Emil Boc vezette kormányban miniszterelnök-helyettesi posztot betöltő Markó az elsőbbséget élvező törvénytervezetek közé sorolta a romániai oktatási rendszer decentralizációját, az iskoláknak a helyi önkormányzatok hatáskörébe utalását célzó jogszabályt is; a kórházak éppen ebben az időszakban kerültek át helyi közigazgatásba. A politikus ugyanakkor leszögezte: az RMDSZ nem fogad el több, a lakosság jövedelmének megkurtításával együtt járó megszorítást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.