Tovább nő a szakadék

A labdarúgó Bajnokok Ligájában szerdán látottak alapján növekszik a szakadék az európai elit és az őt követők között, hiszen az igazi sztárgárdákat nem tudták megszorítani az igazán komoly riválisok (Roma, Ajax) sem.

Munkatársunktól
2010. 09. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Walter Smithnek igaza van! A Glasgow Rangers menedzsere azok után, hogy csapata még kedden bravúrosan pontot szerzett Manchesterben a Bajnokok Ligája főtáblás küzdelmeinek nyitányán, a következő kritikát fogalmazta meg: „Az UEFA engedi, hogy teljesen rossz rendszer alakuljon ki. A kisebb országok nagy klubjai szenvednek a pénzügyi problémák miatt, és nagyon nehéz lépést tartani a sztárgárdákkal. Nemcsak Skóciáról beszélek, a hollandok vagy a portugálok is szenvednek: ugyanúgy nincsen esélyük megnyerni a BL-t, mint ahogy az angol csapatok nyolcvanöt százalékának a Premier League-et.”
A szerdán történtek mindenben a skót szakember szavait támasztották alá. Az igazi menők (Bayern München, Chelsea, Milan, Real Madrid, Arsenal) simán megoldották a feladatukat, pedig nem mindegyikük kapott elsőre könnyűnek tűnő ellenfelet. Az előző kiírásban döntőzött bajorok például a Tottival, de Rossival, Borriellóval felállt AS Romát gyűrték be két legjobbjuk, Ribéry és Robben nélkül, a vb-n is jól szerepelt mesterlövészek, Müller és Klose góljaival. „Időbe telik, míg egy tíz emberrel védekező csapat ellenállását meg tudjuk törni. A Roma mindössze ötször jött át a felezővonalon, ez mindig megnehezíti a másik fél dolgát” – értékelt Louis van Gaal vezetőedző. Kollégája, a negyedik BL-klubját vezénylő Claudio Ranieri valószínűleg más meccset látott: „Elégedett vagyok a játékunkkal. Az eredmény nem tükrözi a történteket, sok helyzetünk volt, de mindet elpuskáztuk.”
A Milan bő egy órán át keményen küzdött az Auxerre-rel, s végül Ibrahimovic duplájával le tudták gyűrni a francia gárdát. Az indolens svéd a meccs után az őt kritizáló, szakkommentátorkodó Arrigo Sacchit is kiosztotta, de hát nem ezért szeretjük, ha szeretjük egyáltalán…
Hogy Walter Smithnek még inkább igaza legyen, az Arsenal hat góllal kínálta meg azt a portugál Bragát, amely a sorozat selejtezőjében a spanyol Sevillát kettős győzelemmel búcsúztatta. Londonban viszont esélyt sem kapott, szegény Felipe kapus az egyik „kisakkozott” gólról sem tehetett, a csodásan irányító Fabregas és a mexikói Vela is kétszer mattolta őt. A Real Madrid sem kegyelmezett a régi fényét megközelíteni képtelen Ajaxnak, a 2-0 nem tükrözi híven a mérkőzés képét. „Nem voltunk elég pontosak, ám nyertünk, mivel mi voltunk fölényben. Nagyobb is lehetett volna a különbség, de nem aggódom, jönnek majd a gólok is” – nyugtázott José Mourinho vezetőedző. A szerdán fellépett sztárgárdák közül a Chelsea ugyan gyermeteg védelmi hibát követően gólt ajándékozott a Zsolnának, de ekkor már 4-0-ra vezetett. Nem mintha szlovák BL-újonctól bárki is elvárta volna a bravúrt.

Szerdai BL-eredmények. E csoport: Bayern M.–Roma 2-0, CFR Kolozsvár–FC Basel 2-1; F cs.: O. Marseille–Szpartak Moszkva 0-1, Zsolna–Chelsea 1-4; G cs.: Milan–Auxerre 2-0, Real Madrid– Ajax 2-0; H cs.: Arsenal–Braga
6-0, Sahtar Doneck–Partizan Belgrád 1-0.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.