Továbbra is bajban van az építőipar

Hajdú Péter
2010. 09. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább romlott a gazdaság „közérzetét” jól jelző építőipar teljesítménye júliusban, hiszen a termelés 4,6 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Az év első hét hónapjában pedig 12,3 százalékos volt a visszaesés – derül ki a KSH legfrissebb jelentéséből.
Koji László, az Építőipari Vállalkozók Országos Szövetségének (ÉVOSZ) alelnöke hatalmas csapásnak nevezte, hogy a tavalyi, igen kedvezőtlen évhez képest is mérséklődött az iparág teljesítménye. Különösen, hogy 2006-hoz viszonyítva negyvenszázalékos a szűkülés. Sok új szerződés születik ugyan az ágazatban, de Koji szerint ennek csak töredékéből lesz valódi megbízás: számításaik szerint az elmúlt négy évben 1200 milliárd forintnyi megbízásból nem született tényleges munka.
Az ÉVOSZ az idei évre 12 százalékos visszaesést vár, de ahhoz, hogy e tendencia megtörjön, Koji szerint két dologra van szükség. Egyrészt be kell indulni az új Széchenyi-tervhez kapcsolódó otthonteremtési, energiatakarékossági és felújítási programoknak. Másrészt szorosabban együtt kell működni a magánszférának és az államnak azokban a beruházásokban, amelyek a válság miatt leálltak vagy el sem indultak. Ennek a háromezer milliárd forintra becsült holt tőkének a megmozgatása az építőiparnak komoly megrendeléseket, az államnak pedig jelentős adóbevételt jelenthetne.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.