Újabb indiai vasúti katasztrófa

Munkatársunktól
2010. 09. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legkevesebb huszonketten meghaltak, ötvenen megsérültek tegnap hajnalban, amikor egy tehervonat a heves esők okozta rossz látási viszonyok között belerohant egy álló személyvonatba Újdelhitől 375 kilométerre délre, a Madhja Pradés szövetségi állambeli Sivpuriban – közölte a rendőrség. A sérültek közül tizennyolc embert szállítottak kórházba. Többeket mentőhelikopterrel vittek el a helyszínről. A halálos áldozatok száma még emelkedhet, mert sok utas beszorulhatott a vasúti kocsik roncsai közé. Központi vizsgálatot rendeltek el, hogy kiderítsék, miként fordulhatott elő, hogy mindkét szerelvény egy vágányon futott. A Press Trust of India hírügynökség név nélkül idézett egy tisztségviselőt, aki úgy tudja, a balesetet az okozta, hogy a tehervonat vezetője figyelmen kívül hagyta a tilos jelzést.
A mostani tragédia az utóbbi négy hónapban már a harmadik hasonló eset az országban. Júliusban 63-an vesztették életüket, miután egy személyvonat belerohant egy másikba az ország keleti részén. Májusban ennél is több, csaknem 150 halálos áldozatot követelt egy tehervonat és egy személyszállító szerelvény összeütközése ugyanebben az országrészben – olvasható a távirati iroda jelentésében.
India 62 327 kilométeres vasúthálózatán naponta több mint tizennyolcmillió ember utazik, és több mint kétmillió tonnányi árut szállítanak. A túlzsúfolt rendszert azonban életveszélyessé teszi, hogy idejétmúlt technológiára épül. Ezt támasztja alá, hogy évente körülbelül nyolcszáz vonatbaleset történik az országban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.