Várakoznak az alpinisták

Várakozásra kényszerültek a magyar alpinisták a Cho-Oju előretolt alaptáborában, a rájuk tört eső és havazás miatt. A januárban csonkolásos műtéten átesett Erőss Zsolt eddig sikeresen megbirkózott a csúszós, sziklás tereppel, a tetőig vezető út nehezebb része még hátravan.

2010. 09. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rátört a monszun a nepáli Himalájában lévő Cho-Oju előretolt alaptáborában időző magyar alpinistákra. Harmadik napja esik az eső és a hó, így egyelőre le kell mondaniuk a 7200 méteres magasságban tervezett II. tábor kiépítéséről, tájékoztatta lapunkat a helyszínről Kollár Lajos, a Magyarok a világ nyolcezresein expedíciósorozat és a mostani vállalkozás vezetője. Mint arról beszámoltunk, a januári balesete miatt csonkolásos műtéten átesett Erőss Zsolt és társai azt tervezik, hogy a Mount Everestet első magyar állampolgárként megjárt sportoló rehabilitációjaként felkapaszkodnak a világ hatodik legmagasabb pontjára. A Cho-Oju 8201 méteres, de technikailag viszonylag könnyű csúcs. A csoport két tagja, a trekkinges Kelemen Ferenc és Tóth Zsolt operatőr időközben visszaindult Budapestre; mindketten elérték a hatezer méteres magasságot, előbbi ezzel teljesítette a tervét, utóbbi szervezete pedig nem bírt akklimatizálódni a magashegyi körülményekhez. Tegnap Katmanduban voltak, és a repülőjegyeiket intézték. Útközben, az alaptáborban találkoztak a Mécs László, Wetzl Péter és Gál László hármassal is, akik a tervezetthez képest kis késéssel tegnap csatlakoztak a Kollár Lajos, Erőss Zsolt, Szlankó Zoltán, Horváth Tibor és Kollmann András alkotta csapathoz. A rossz időjárás miatt azonban egyelőre kényszerpihenőt tartanak, a kis torokfájással és enyhe megfázással küzdő magyarok ugrásra készen várják, hogy javuljon az idő, közölte lapunkkal Kollár.
Elégedett eddigi teljesítményével, mert elég nehéz, köves, sziklás, jeges terepen gyalogolt fel az 5700 méteres táborba, műlába eddig jól működik, nagyjából teljesítette a hozzá fűzött reményeit – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek az előretolt alaptáborból Erőss Zsolt. A sportoló beszámolója szerint a köveken nehezebb egyensúlyoznia, de a protézis masszív, bírta a megpróbáltatásokat. Egy akklimatizációs túrán már részt vett, és rövidesen egy újabba is belevág és felkapaszkodik 7400 méterre. Ezekkel együtt azonban a tetőig vezető útnak a java még hátravan, a csúcsot feltehetőleg szeptember vége felé érik el – fűzte hozzá Erőss.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.