Vénülő nyár borvirággal

Makrai Sonja
2010. 09. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamvas Béla alapvetése; a bor természetéhez meg kell választani az évszakot és a napszakot. Elmélete szerint létezik henyélő bor, kacér bor, mesélő bor, tragikus bor. A dinnyési templomkertben holnap rendezik meg a IV. Velencei-tavi kistérségi szüreti napokat, ahol bemutatót tart Magó János kádármester, előadásokat tartanak a borkóstolás mikéntjéről, a szőlőpréselés módjáról. A szüretelés közben szinte előírás, hogy mustot kortyolgasson az ember, aki viszont nem bíbelődne a fürtök istápolásával, az benevezhet a paprikás ételek főzőversenyére, csapatokban, esetleg magányosan. Koncertezik a Kákics együttes, majd hajnalba nyúlóan moldvai és felcsíki táncházat tartanak.
Szekszárdon is borra gyűlik a nép négy napon keresztül. Tegnap már elkezdődött a hagyományos borissza-találkozó. Kitelepülnek a környékbeli borászok: a Heimann, a Vida Családi Birtok, a Dúzsi Tamás, a Bodri, a Vesztergombi, a Szent Gál és a Takler pincészet. Ők maguk borszemináriumot is tartanak. Szombaton szüreti felvonulást rendeznek, megválasztják a szüret szépét, bordalokat énekel a Vivat Bacchus együttes.
Eközben Kaposváron mézfesztivált rendeznek. Zselici termelői mézekből – hárs, akác, szelídgesztenye, medvehagyma – lehet kóstolgatni, méhészeti bemutatókat, mézszentelést tartanak, lehet mézeskalácsot majszolni, vagy esetleg viaszgyertyát készíteni.
Kalocsán, a paprika hazájában is megünneplik a térség legfőbb kincsét. A húszéves kalocsai paprikanapokon sem maradhat el a paprikás ételek főzőversenye, ahol avatnak paprikalovagokat, és persze kiránynőt is választanak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.