Hamvas Béla alapvetése; a bor természetéhez meg kell választani az évszakot és a napszakot. Elmélete szerint létezik henyélő bor, kacér bor, mesélő bor, tragikus bor. A dinnyési templomkertben holnap rendezik meg a IV. Velencei-tavi kistérségi szüreti napokat, ahol bemutatót tart Magó János kádármester, előadásokat tartanak a borkóstolás mikéntjéről, a szőlőpréselés módjáról. A szüretelés közben szinte előírás, hogy mustot kortyolgasson az ember, aki viszont nem bíbelődne a fürtök istápolásával, az benevezhet a paprikás ételek főzőversenyére, csapatokban, esetleg magányosan. Koncertezik a Kákics együttes, majd hajnalba nyúlóan moldvai és felcsíki táncházat tartanak.
Szekszárdon is borra gyűlik a nép négy napon keresztül. Tegnap már elkezdődött a hagyományos borissza-találkozó. Kitelepülnek a környékbeli borászok: a Heimann, a Vida Családi Birtok, a Dúzsi Tamás, a Bodri, a Vesztergombi, a Szent Gál és a Takler pincészet. Ők maguk borszemináriumot is tartanak. Szombaton szüreti felvonulást rendeznek, megválasztják a szüret szépét, bordalokat énekel a Vivat Bacchus együttes.
Eközben Kaposváron mézfesztivált rendeznek. Zselici termelői mézekből – hárs, akác, szelídgesztenye, medvehagyma – lehet kóstolgatni, méhészeti bemutatókat, mézszentelést tartanak, lehet mézeskalácsot majszolni, vagy esetleg viaszgyertyát készíteni.
Kalocsán, a paprika hazájában is megünneplik a térség legfőbb kincsét. A húszéves kalocsai paprikanapokon sem maradhat el a paprikás ételek főzőversenye, ahol avatnak paprikalovagokat, és persze kiránynőt is választanak.

Romániát előzi Magyarország egy friss rangsor szerint