Világcsúcs-hitelesítés gyertyafénynél

Negyvenöt évvel ezelőtt, 1965. szeptember 4-én emlékezetes napra ébredtek a debreceni sportbarátok. A szeptember 4-e akkor is szombatra esett. Remek volt az idő, családias a hangulat, amikor Zsivótzky Gyula 73,74 méterre javította a kalapácsvetés világcsúcsát, és az amerikai Conolly 71,26-os rekordját adta át a múltnak. Az esemény akkor szenzációszámba ment. Olyannyira, hogy kezdetben nem is tudták lemérni.

Kő András
2010. 09. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Debreceni Sportcentrumban beszélgetünk négy egykori atlétával: Ember Ferenccel, Aradi Jánossal, Giczei Csabával és Lipcsei Irénnel, akik tanúi voltak Zsivótzky Gyula sikerének. Ez volt az első világcsúcs, amely a városban született, s az évforduló emlékezés is a Nemzet Sportolójára, aki 2007-ben hunyt el.
– Olyan régen volt, hogy nehéz visszaemlékezni – kezdi Ember Ferenc. – Gyula egy krakkói versenyről jött haza és nagyon fáradt volt. Egész délután csak ült a lelátó tövében, pihengetett. Öt vagy hat óra körül kezdődött el a kalapácsvetés, amelynek résztvevője voltam én is. Gyula már a bemelegítés során akkorát dobott, hogy majdnem kirepült a kalapácsa a stadionból. Ezt a dobást is lemérték, és tisztán emlékszem, hogy 76,31 métert mutatott az acélszalag. A negyedik sorozatban aztán jött a világcsúcs! A probléma azonban az volt, hogy a pályán csak 50 méteres acélszalag állt rendelkezésre, és a szabályok értelmében világcsúcs esetén 100 méteres kellett volna.
Többszörös 800-as futóbajnokunk, Aradi János veszi át a szót:
– Szerencsés egybeesésnek tartottuk, hogy apám volt a megyei atlétikai szövetség elnöke, ezenkívül a versenybíróság elnöke és mellesleg a Közúti Építő Vállalat főmérnöke. Ő szalajtott engem, hogy keressünk meg egy raktárost, aki majd ad egy százas szalagot. A keresés és futkározás egy óráig tartott. A részleteire pontosan nem emlékszem, arra viszont igen, hogy a DEAC hátsó pályáján – mert a futószámok a mellette lévő pályán zajlottak – lemérték a dobást, s hogy a korrektséghez kétség ne férjen, egymástól függetlenül többször is, és minden esetben 73,74-et mutatott a szalag. De hát amíg az acélszalag a Közúti Építő Vállalat egyik raktárából előkerült, besötétedett, úgyhogy addig három őr elemlámpával vagy gyertyafénynél őrizte a helyet, ahol Gyula kalapácsa földet ért.
– Attól féltek – jegyzi meg Giczei Csaba, egykori 110-es gátfutó válogatott –, hogy a sötétedéssel elvesztik a nyomot, vagy tán elinal…
– Hogyan élte át Zsivótzky Gyula azt az egy órát, amíg előkerült a százméteres szalag? – kérdezem.
– A várható eredmény „felturbózta” – mondja Ember Ferenc. – Kapott egy nyugtatóinjekciót, és a futópálya kapufájának tövében bizakodott. Végül aztán nagy ünneplés volt.
– Apám még otthon is lelkendezett – folytatja Aradi János –, és mindjárt mondta, hogy másnap a pályát be kell „szintezni”. Magyarán: meg kell állapítani, vízszintes-e. Mert ha nem, a világcsúcs nem hitelesíthető. Többször voltam apám mellett figuráns, tehát nem volt a feladat idegen nekünk. Reggel aztán kimentünk a DEAC pályájára, és apám „beszintezte”. Gyorsan ment. Több helyről is megnézte, nem lejt-e a pálya, mert ha a földet ért kalapácsnyom például 30 centivel lejjebb van a dobókör magasságánál, az már olyan, mintha „hegyről” lefelé dobta volna Zsivótzky a szert, csak kívülről ez nem látszik. Abszolút vízszintes volt a terep! Nem emlékszem arra, hogy kellett-e jelenteni a tényt, mindenesetre nagy megnyugvás volt a számunkra.
Giczei Csaba kér szót:
– Készültünk a váltóra is, ezért csak félig-meddig tudtam megnézni, hol tartanak a kalapácsvetők, de a nézőkkel együtt izgalomban tartott bennünket, hogy valami nagyszerű dolog történhet. A szurkolók megérzik a nagy pillanatok előszelét. Legalábbis akkor megérezték.
– Zsivótzky Gyula mellett kik állhattak fel a dobogóra?
– A sötétedés miatt vasárnap volt az eredményhirdetés – állítja Ember Ferenc. – Eckschmiedt Sanyi volt a második 62,68 méterrel, én pedig a harmadik 50,56-tal. Az első számjegy már árulkodott… Őrzöm a fényképet, amely a dobogóról készült.
– Önnek milyen emlékei vannak a versenyről? – faggatom Lipcsei Irént.
– Én még gyerekfejjel, tizenkét évesen voltam kint az eseményen – mondja. – Édesapám vitt ki. Két villamosra is kellett szállnunk, mert a város végén laktunk. Azt mondta az édesapám: „Elég sokat fogunk menni, de majd meglátod, megéri… Nézheted a bácsikat, néniket, hogy futnak és dobnak.” Egyszer megszólalt újólag: „Nézd, már mennek felfelé. Menjünk mi is.” Ez a felfelé a kalapácsvetésnek szólt. Most már tudom, mit jelentett a világcsúcs, de akkor nem tudtam felfogni. Én is atléta voltam, 800-on és 1500-on futottam, s a magyar csúcsom harminc évig élt. Emlékszem Zsivótzky arcára.
– Milyen volt?
– Fáradtnak és vidámnak láttam.
– Valamire még emlékszem – veti közbe Aradi János. – Nem Debrecenben történt, de valamikor a hatvanas évek közepén. Zsivótzky állt az öltözőben a tükör előtt, és fennhangon mondta: „Gyula, ma világcsúcsot dobsz!” Csak idő kérdése volt, mikor sikerül neki.
Mind a négyen megegyeznek abban, hogy 1965. szeptember 4-e mindenben kedvezett a bajnoknak. A nyár még nem búcsúzott el. Békés hangulat ülte körül a helyet, barátságos, családias volt a légkör. A bánásmód nyugodt és udvarias. Feszültségnek semmi nyoma. S a pálya körüli erdő is visszafogta a lélegzetét, hogy ezzel se zavarja a dobót. A világcsúcs pedig csak ráadás volt. De micsoda ráadás!
Orendi Mihály, a sportcentrum ügyvezető igazgatója ül le közénk.
– Gyuszi igaz, őszinte ember volt – mondja. – Neki sikerült, ami csak keveseknek: eljutott az „Értől az Óceánig”. Mindig tiszta eszközökkel küzdött, s szemtől szemben vállalta a megméretést. Büszkévé tesz, hogy a barátjának tartott, és én is a barátomnak tarthattam. Nagy szükségem lenne rá ma is. Persze nemcsak nekem, hanem a magyar atlétikának is. Pótolhatatlan veszteséget jelent nemzetünknek. Elment, de élete minta, most és mindörökké.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.