A Bundeswehr borús jövőképe olajválsággal

Még ebben az évben tetőzhet az olajtermelés, és 15-30 éven belül komoly nyersanyaghiány léphet fel a világban a Bundeswehr jövőkutató műhelyének titkos jelentése szerint.

2010. 10. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Der Spiegel által kiszivárogtatott dokumentum állítja: a válság miatt az olajtermelő országok jelentősége emelkedik, a politikai játéktér átrajzolódik. Az olajexportáló országok saját céljaik esetleges agresszív megvalósítását is megkezdhetik. A szállítás és az élelmiszer-ellátás is veszélybe kerülhet, ami a piacgazdaságra épülő demokratikus rendszerek teljes összeomlásához vezethet – írják a jelentésben. A német hadsereg tanulmánya szerint az olajválság bekövetkeztével szélsőséges kormányzati formák hatalomra kerülésével, nyílt konfliktusokkal, a jegyrendszer, a tervgazdaság bevezetésével kell számolni Európában. Az elemzést támasztja alá a brit energiaügyi minisztérium titkos jelentése is, amelyről a Guardian napilap számolt be nemrég, illetve ezt a jövőképet igazolja a Fenntartható Fejlődés és Erőforrások Kutatócsoport is.
A lapunk által megkérdezett biztonságpolitikai szakértők megosztottak a tanulmány megítélésében.
Bővebben a 10. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.