A legvéresebb év Afganisztánban

Súlyos csapást szenvedett el tegnap az afganisztáni nemzetközi intervenciós haderő: egy helikoptere lezuhanásakor kilencen – mind amerikaiak – haltak meg. Bár az ellenállók állítása dacára egyelőre nem tudni, hogy lelövésről, vagy a szélsőséges helyi körülmények miatti balesetről van szó, anynyi bizonyos, hogy az incidenssel a koalíció idei vesztesége már most meghaladta az előző évi összesítettet.

Zord Gábor László
2010. 10. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csalások és visszaélések. Mintegy háromezer választási csalással, visszaéléssel kapcsolatos panaszt nyújtottak be a szombati afganisztáni parlamenti választások kapcsán a kabuli választási irodának. A francia AFP hírügynökségnek nyilatkozó Ahmed Zia Ráfát választási bizottsági szóvivő szerint csak a voksolás napján 1388 esetről kaptak bejelentést, és mintegy 1700 alkalommal a szavazás akadályoztatásáról kaptak hírt. A 34 tartományban megtartott választásokon egyébként közel hétezer külföldi megfigyelő vett részt, az első eredményeket október 8-ra, míg a végeredményt október 30-ra ígérik. A FEFA (Free and Fair Election Foundation of Afghanistan) független megfigyelő szervezet egyébként a választási csalások részletes kivizsgálására szólította fel Hamid Karzait. Az afgán elnök a választásokat követően jelezte, nem vesz részt az ENSZ közgyűlésének 65. ülésszakán, helyette külügyminiszterét, Zelmai Raszult küldte el New Yorkba. Indokolása szerint komoly politikai folyamatok zajlanak Afganisztánban, ezért inkább otthon marad. A FEFA a választások után jelezte, legkevesebb 389 szavazókörben történtek szabálytalanságok. Több mint háromszáz helyen használtak hamis szavazócédulákat, míg ezernél is több választókörben voksoltak fiatalkorú, szavazati joggal nem rendelkező személyek. Az igen sok szabálytalanság ellenére Karzai még mindig sikerként értékelte a hét végi afgán parlamenti választásokat. Mint fogalmazott – és egyben üzent is a választási megfigyelőknek –, a voksolás sikeres volt és egy újabb pozitív lépés a demokrácia irányába. A szombati választásokat követően Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár bátornak és elszántnak nevezte azokat az afgánokat, akik a hét végén elmentek szavazni. (MN)


A nemzetközi biztonsági erők (ISAF) érvényben lévő kommunikációs politikájának megfelelően az esemény bekövetkezte után jó ideig nem közölték az elesett katonák nemzetiségét, ám az délutánra mégis kiszivárgott: eszerint mind a kilencen amerikaiak voltak, s szinte bizonyosan az Egyesült Államok haderejéhez tartozott az a forgószárnyas is, amelyben életüket vesztették. Két amerikai és egy afgán katona, illetve egy amerikai civil sérülésekkel élte túl az incidenst, amely az ország legveszélyesebb, déli részén következett be, Zabul tartományban.
Bár NATO-források szerint nincs információ ellenséges tűzről, ami a veszteséget okozhatta volna, az ellenállók – a kommunikációs háború részeként – rutinszerűen vállalták a lelövést, hiszen ezzel is javítják saját és rontják a nyugatiak harci morálját, a valóságtól függetlenül. Juszuf Ahmadi tálib szóvivő az AFP-nek nyilatkozva úgy fogalmazott: „lelőttük az idegen erők helikopterét Dajcsopan körzetében, és megöltünk tíznél több katonát”.
A nyugatiak helikopterveszteségének jelentős részét mindazonáltal még mindig a szélsőséges terepviszonyok, a nagy tengerszint feletti magasság és az időjárás rovására írják. Nem véletlen, hogy az afgán helikoptervezetők kiképzésére Kabulba kiküldött, majd rövidesen Mazari-Sarifba küldendő magyar honvédségi repülőoktatói csoport (AMT) felkészítésének legfontosabb eleme a nagy magasságú repülések gyakorlása, amelyre Szlovéniában, a Kamniki-Alpokban kerül sor.
Akármi is legyen az igazság, több, az afganisztáni nyugati veszteségeket számon tartó forrás is jelezte, hogy 2010-ben ezzel az incidenssel érkezett el a NATO ahhoz a ponthoz, amikor idei veszteségei meghaladták a múlt évi összesített értéket. A CNN szerint 526, az iCasualities.org szerint 529 főről van szó, akik közül 350 volt amerikai. Az a tény, hogy erre már szeptember második felében, a harmadik negyedév végén sor került, jelzi a növekvő tendencia meredekségét, általánosságban pedig újfent elmondható, hogy ennyire véres esztendeje még nem volt a szövetségnek Afganisztánban. A Magyar Honvédség eddig négy katonáját vesztette el az ISAF zászlaja alatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.