A szabadság városa

2010. 10. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komoly kihívó nélkül? A Gallup Intézet felmérése szerint a kormánypártok főpolgármester-jelöltje gyakorlatilag komoly kihívó nélkül indulhat a választáson, és akár a leadott voksok kétharmadát is megszerezheti. Tarlós Istvánt jelenleg a budapestiek 44 százaléka, a biztosan szavazóknak pedig 69 százaléka támogatja, ezzel szemben Horváth Csaba, az MSZP jelöltje a biztos szavazók 21 százalékát tudhatja maga mögött. A Gallup 40 százalékpontos Fidesz–KDNP-előnyt mért az MSZP-vel szemben a biztos szavazó pártválasztók körében, a kormánypártok ugyanis 64, a szocialisták 24, a Jobbik 7, az LMP pedig 6 százalékon áll, vagyis valamennyi parlamenti párt bekerülhet a Fővárosi Közgyűlésbe, ahol a kormánypártok eszerint biztos többséghez jutnának. A Medián felmérése szerint legnagyobb javulás az elmúlt hónapban Tarlós István kedveltségében következett be. Kutatásuk azt mutatja, hogy három hónapja Orbán Viktor áll a vezető politikusok népszerűségi listájának élén, de a köztársasági elnökké választott Schmitt Pál felzárkózott szorosan mögé. (MN)


Október végéig Budapest minden pontjáról leszedetem a 2006-ban Demszky Gábor főpolgármester által kihelyezett „traktorral behajtani tilos” táblákat – közölte tegnap lapunk kérdésére Tarlós István, a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje, aki szerint ha a választók úgy döntenek, a nemzet fővárosa október 3-tól ismét a szabadság városa lehet.
Emlékezetes, a magyar gazdák négy éve októberben a gyurcsányi hazugságok, az őszödi beszéd és az akkori brutális rendőrtámadások ellen akartak tiltakozni. Demszky a tiltakozók, a vidékről a fővárosba mezőgazdasági gépeikkel igyekvők szabadságjogait korlátozta a KRESZ-ben nem is található jelzés kirakatásával. A csaknem kétmillió forintból legyártatott, a szabványnak ellentmondó táblákat az önkormányzati tulajdonú FKF Zrt.-vel szereltették fel egy éjszaka leforgása alatt. A városvezetés közben az MSZP és az SZDSZ többségével elfogadtatta a fővárosi közterület-használati rendelet módosítását, amely az alkotmánnyal és a gyülekezési törvénnyel is szembeszállt. Az Alkotmánybíróság (AB) hetekkel később hiába döntött úgy, hogy megsemmisíti a fővárosi közterület-használati rendelet módosított részeit, hat pontból hármat, a traktorokat kitiltó rendelkezés megmaradt. Ezeket a passzusokat a bírói testület idén áprilisban semmisítette meg, azonban a köznyelvben szégyentábláknak nevezett piktogramok a mai napig láthatók. Nyáry Krisztián, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója lapunknak azt mondta: a táblák kihelyezésére nem lehetett hatása az AB-döntéseknek, az a főpolgármester törvény adta joga. – Alig egy hét múlva az új vezetés akár hozzá is láthat a leszereléshez – magyarázta.
Tarlós István tegnap egy kampányrendezvényen úgy nyilatkozott Demszky Gáborról, hogy a főpolgármester gyenge kezű vezető, de éles a különbség közte és a szocialisták között, akik 15 éve irányítják Budapest városüzemeltetését, s ez idő alatt „szabadrablás” alakult ki.

Romaügyi megbízott? Tarlós István a Budapesten élő 150-200 ezres cigány lakosság felzárkóztatása érdekében romaügyi megbízottnak nevezné ki Makai Istvánt. A Fővárosi Cigány Önkormányzat jelenlegi elnöke sikertelen főpolgármester-jelöltsége után Tarlós támogatására szólította fel a romákat. Szűcs Somlyó Mária, a Fidesz– KDNP főpolgármester-jelöltjének sajtófőnöke az MTI-nek nyilatkozva egyértelművé tette, hogy egyelőre csak a státus létesítése került szóba, személyekről ebből következően nem tárgyaltak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.