Állami százmilliók az In-Kalnak

Az utóbbi években – amint az az In-Kal Security referencialistájából látszik – egy sor közintézménnyel kötött szerződést a biztonsági cég. Az előző ciklusban partnerük volt más mellett a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, az egészségügyi, a szociális és munkaügyi, valamint a közlekedési tárca is, az állami tulajdonban lévő intézmények közül pedig a Magyar Villamos Művek, az ÁNTSZ, az államkincstár, a szabadalmi hivatal és a Szerencsejáték Zrt. is, ahol két év alatt több mint 200 millió forintért láttak el objektumvédelmi feladatokat.

Munkatársainktól
2010. 10. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Papcsák Ferenc elszámoltatási kormánybiztos a napokban arról számolt be, hogy az állami tulajdonú ITD Hungary Zrt. 2007 májusában szerződést kötött az In-Kal Securityval, hogy volt pekingi irodavezetőjükre, akivel munkaügyi perben álltak, dolgozzanak rá. Lapunkhoz eljutott a biztonsági cég több jelentése, amelyben tájékoztatja megbízóját az elért eredményekről. Kiderült, hogy a cég a megfigyelt személy feleségét, a Pesti Központi Kerületi Bíróság egy bíráját is vizsgálta; olyan jeleket kerestek, amelyek igazolnák gyanújukat, hogy a bírónő nem pártatlanul járt el bizonyos ügyekben. Papcsák szerint az In-Kal a bírónő peranyagaihoz és aktáihoz is hozzáférhetett. Ennek kapcsán annak néztünk utána, hogy a cég az állami szektor mely területein kapott megbízást, és hozzáférhettek-e biztonsági szempontból védettnek, érzékenynek tekinthető információkhoz. Az In-Kal védi a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal budapesti épületét.

*

Fazekas Géza szóvivő érdeklődésünkre elmondta, hogy kizárólag objektumvédelemmel kapcsolatos munkát lát el a biztonsági cég, ügyészségi aktákhoz nincs hozzáférésük, mert azokat páncélszekrényekben őrzik, amelyekhez csak az eljáró ügyészeknek van kulcsuk. Kérdésünkre, hogy tervezik-e a szerződés felbontását, és ha igen, mikor, a szóvivő ezt válaszolta: az In-Kal szerződése novemberig érvényes.
A Szerencsejáték (SZRT) Zrt. 2003. február 1-jével kötött, határozott idejű megbízást a vállalkozással, amelyet folyamatosan megújítottak, egészen 2010. augusztus 31-ig. Tájékoztatásukból kiderült, hogy 2009-ben bruttó 114 millió, 2010-ben bruttó 78 millió forintra kötöttek szerződést. Az In-Kal munkatársai adatokhoz nem férhettek hozzá itt sem, ám az SZRT kommunikációs osztálya megjegyezte azt is, hogy az állami vállalat közvetlen szolgáltatásával kapcsolatos folyamatokba és tevékenységekbe nem volt betekintése a jelenlegi vezetésnek.
Arról, hogy az egyes minisztériumok és háttérintézményeik kötöttek-e, és ha igen, milyen összegre és feladatra szerződést az In-Kallal, egyelőre nem kaptunk részletes tájékoztatást. Ez várhatóan ma megtörténik. Az biztos, hogy a biztonsági társaság – miként az a honlapjukon elérhető referencialistából kiderül – kapcsolatban állt a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériummal, az egészségügyi, a szociális és munkaügyi és a közlekedési tárcával is. Az állami tulajdonban lévő intézmények közül a Magyar Villamos Művek, az ÁNTSZ, a Magyar Szabadalmi Hivatal is szerződést kötött velük. Az In-Kal partnere volt emellett a már megszűnt Nemzeti Sporthivatal, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet, a Vagyonvédelmi Kamara, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. A Nemzetgazdasági Minisztériumtól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a Magyar Államkincstár a jogszabályok szerint kétlépcsős közbeszerzési eljárás révén választotta ki őrzés-védelmi partnerét. A tender győztese a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. lett, amely a tárca információi szerint később alvállalkozóként vette igénybe az In-Kal Security szolgáltatásait.
A honvédelmi tárcánál a laktanyák őrzés-védelmére állapodtak meg, ezt az állapotot az év végéig megszünteti a tárca, a jövőben a feladatot a katonákra bízzák. Emellett több nagykövetség is igénybe vette vagy veszi az In-Kal szolgáltatásait, ilyen a spanyol, a brit, a kuvaiti és a dél-afrikai követség.
Megkerestük az In-Kal Securityt is, hogy megtudjuk, jelenleg milyen közintézményekkel állnak kapcsolatban, ám lapzártánkig nem kaptunk tájékoztatást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.