Az ÁNTSZ-szel is szerződött az In-Kal

Nemzetbiztonsági közbeszerzés eredményeként jutott állami megbízáshoz az In-Kal Security 2008-ban. A cég az ÁNTSZ-szel szerződött az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának döntése után. A megállapodás felülvizsgálata most is zajlik.

Török László
2010. 10. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Üzleti titokra való hivatkozással hárította el az In-Kal Security kérdéseinket, amelyekben az iránt érdeklődtünk, hogy mely állami cégekkel szerződött különböző őrzés-védelmi feladatokra. Bökönyi István, a biztonsági vállalkozás stratégiai igazgatója válaszlevelében kifejtette, hogy „örömmel” fogadták „kitüntető” érdeklődésünket, bár a „legnagyobb jó szándékkal” sem adhatnak tájékoztatást üzleti, jogi és szakmaetikai megfontolásokból. Bökönyi István ugyanakkor leszögezte, hogy speciális munkájuk a bizalomra épül, és sem pártpolitikai, sem más ideológiai igazodásnak nem tesznek eleget.
Az Országos Tisztifőorvosi Hivataltól viszont megtudtuk, hogy az ÁNTSZ az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának határozata alapján nemzetbiztonsági közbeszerzéssel kötött határozott időre megbízási szerződést az In-Kallal, továbbá egy pénzszállításra vonatkozó szolgáltatási szerződést is aláírtak. – Az őrzés-védelem és távfelügyelet tárgyú szerződés 2008. július 31. és 2013. július 31. közötti időszakra szól – közölte Paller Judit országos tiszti főorvos, megjegyezve, hogy a pénzszállításra vonatkozó, most is érvényben lévő szerződés megkötésének időpontja 2008. december 19-e volt. Kérdésünkre, hogy tervezik-e, és ha igen, mikor felbontani a szerződést, elmondta: az In-Kal szerződését felülvizsgálják, bármilyen döntést ennek lezárultával hoznak. Az ÁNTSZ-től megtudtuk, a biztonsági cég nem férhetett hozzá védett adathoz.
Az In-Kal az állami tulajdonú ITD Hungary Zrt.-vel 2007 májusában arra kötött szerződést, hogy a vállalat volt pekingi irodavezetőjéről gyűjtsenek adatokat. Ennek során az In-Kal a megfigyelt személy feleségét, a Pesti Központi Kerületi Bíróság egy bíráját is vizsgálta; olyan jeleket kerestek, amelyek igazolnák gyanújukat, hogy a bírónő nem pártatlanul járt el bizonyos ügyekben. Az utóbbi években – amint az az In-Kal Security referencialistájából látszik – egy sor közintézménnyel kötött szerződést a biztonsági cég. Az előző ciklusban partnerük volt a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, az egészségügyi, a szociális és munkaügyi, valamint a közlekedési tárca, az állami tulajdonban lévő intézmények közül pedig a Magyar Villamos Művek, az ÁNTSZ, az államkincstár, a szabadalmi hivatal és a Szerencsejáték Zrt. is, ahol két év alatt több mint 200 millió forintért láttak el objektumvédelmi feladatokat. A Központi Nyomozó Főügyészség fővárosi épületének objektumvédelmére novemberig van megbízása a cégnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.