Balsiker

Ugró Miklós
2010. 10. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem csak a vereséget, a győzelmet is méltósággal illik elviselni, ami gyakorta nem is olyan könnyű feladat. A méltó viselkedés ott kezdődik, hogy a nyertes nem gúnyolódik a vesztesen, s nem kezdi fensőbbségesen kioktatni, hogy na ugye, megmondtam… Jó érzésű győztes ilyet nem tesz, egy magát konzervatívnak valló, vagy gondoló ember meg különösen nem. Tőlünk is, mint a győzteshez „közelebb álló médiumhoz”, távol áll, hogy a szocialisták súlyos vereségén kárörvendezzünk, s nemcsak neveltetésünk okán, hanem azért is, mert tudjuk: a nem oly rég még dicsőséges párt bukása az egész országot megrendítő veszteségekkel járt, s a pillanatnyi helyzet csak a lehetőségét teremti meg annak, hogy egyszer majd okunk és módunk legyen az örvendezésre.
Ám, ahogy a vesztesek hozzáálltak a vereségükhöz, s kommentálták… jobban mondva magyarázgatták és szépítgették azt, nem egyszerűen megértő és elnéző mosolyra készteti, hanem harsány kacajra fakasztja a mégoly empatikus hallgatóságot is. Való igaz, az MSZP nem szenvedett megsemmisítő vereséget, csak megrendítőt. Ám egy bokszoló, aki nyolcnál feltápászkodik a padlóról, még kábult állapotában sem szokta bejelenteni, hogy győzött. Ehhez képest Mesterházy Attila azzal kezdte a soha nem látott kudarc értékelését, hogy számukra ez siker. Ilyenkor irigyeljük a szocialistákat, hogy milyen könnyű nekik örömet okozni. Bár akkor lettek volna ennyire igénytelenek és visszafogottak, amikor a közpénzek közelébe kerültek! Nem nevezném sikernek, de mindenképpen figyelemre méltónak, hogy Bábolnán, Dombóváron, Polgárban a büntetőeljárás alatt álló, vagy már el is ítélt szocialista jelölt lett a polgármester, ami a bűnözők, illetve a potenciális bűnelkövetők, esetleg a gyanúba kevertek iránti irracionális lakossági szimpátiákra (megszánják a szerencsétleneket) utal.
Talán Molnár Gyulát is ezen a vonalon kellett volna erősebben megtámogatni, nem szólva a jó Hunvaldról, aki az eszményi szocialistát testesíthette volna meg. S akkor még Hagyót, mint a párt arcát nem is említettük. Mesterházy arról is beszélt, hogy az MSZP megkerülhetetlen, amiről nem tudjuk pontosan, mit jelent, de kétségtelen: ezután is lesz korrupció, lopás, közvagyon-fosztogatás, és ezen cselekmények felderítésében valóban megkerülhetetlen az MSZP.
Mesterházy és az önirónia? Mint Gyurcsány és a tisztesség. Egy cseppet sem lehetett komolyabban venni Horváth Csaba főpolgármester-jelölt első reakcióját sem. Először gratulált a győztesnek – ez javára szólt –, majd bejelentette, a szocialisták hajlandók lesznek együttműködni a főváros vezetésével, amennyiben a saját programjukat valósíthatják meg, de mindenkor kemény és elszánt ellenzék lesznek, ha a főváros azon ügyködik, ami nem szerepel a szocialista programban. Úgy látszik, egy magát sikeresnek ítélő (álmodó) párt, ezt a „nyolctojásos” baromságot is megengedheti magának. Ugyanis, ha csökevényes politikai érzékünk és kultúránk nem csal, akkor a Fidesz pont és kizárólag azért nyerte meg a választásokat, többek közt a fővárosban is, mert nem az MSZP programjával kampányolt, s nyilván, nem azt kívánja végrehajtani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.