Biztonságosabb internetre van szükség

Az interneten terjesztett tartalmak nem élvezhetnek teljes szabadságot, ugyanis a gyermekeket meg kell védeni minden olyasmitől, ami mentális fejlődésükben hátráltathatja vagy bűncselekmények áldozataivá teheti őket. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat konferenciáján kiderült: a 15–24 éves korosztály négyötöde rendszeres internetező. E kör ráadásul éppen az olyan szolgáltatásokat kedveli a legjobban, amelyek körében kimagasló a veszélyes tartalmak aránya.

Munkatársunktól
2010. 10. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komolyan ki vannak téve a fiatalok a világhálón megjelenő, elsősorban a pornográfiával és a pedofíliával kapcsolatos veszélyeknek. Bizonyos információk közzététele ráadásul nem „csupán” a mentális fejlődésre káros, hanem bűncselekménynek is számít. A 15 és 24 év közötti fiatalok 85 százaléka rendszeres internethasználó, és körükben igen népszerűek a videoletöltések; a legtöbb káros tartalmat éppen ezek az adatcsomagok tartalmazzák.
A gyermekek védelmében nemcsak a jogalkotónak, hanem a civil szférának is részt kell vennie – egyebek mellett ez is elhangzott a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat által szervezett tegnapi konferencián. Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke a tanácskozáson elmondta: a hatóság támogatja a civil szabályozási tevékenységeket. Hozzátette: a szélsőséges és fejlődésre káros tartalmak visszaszorításában majd az új médiatörvény és egyéb, szükségszerűen módosítandó törvények, mint például az elektronikus hírközlésről vagy az
e-kereskedelmről szóló jogszabályok játszhatnak szerepet. Az NMHH-elnök emlékeztetett, 2000 óta az Egyesült Államokban érvényben van a gyermekek internetvédelmi törvénye. Az iskolák és könyvtárak csak akkor kaphatnak állami támogatást internetes hálózatfejlesztéshez, ha a jogszabály által előírt tartalomszűrő szoftvereket is telepítik a rendszerre.
– Az internet azért jelenthet nagy veszélyt a gyermekek számára, mert naponta változik – mondta a konferencián Kövér László. Az Országgyűlés elnöke, aki a gyermekmentő szolgálat magyarországi egyesületét is vezeti, abban látja a fő veszélyt, hogy a felhasználók nem ismerik a következményeket, nem tudják, miként alakítja át a mindennapi életet. Meggyőződése szerint valódi védelmet az jelenthet, ha a fiatalokat megtanítjuk különbséget tenni jó és rossz között.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.